Keresés
Close this search box.

TérTáncDancing on the Square

Egy projekt, amelyben a klasszikus zene, a közösségépítés és a tánc találkozik egymással.

A Budapesti Fesztiválzenekar 2015-ben indította útjára TérTáncKoncert elnevezésű kezdeményezését, amely nemcsak a zenéről és a közös táncról, hanem az egymás iránt érzett felelősségről, toleranciáról és tiszteletről is szól. A program legfontosabb szereplői azok a többségében hátrányos helyzetű térségekből érkező gyerekek, akik a Fesztiválzenekar élő zenei kíséretére évről évre együtt táncolnak Budapest szívében, hogy egy napra ők is valódi hősökké válhassanak. A fiatalok hónapokon át közösen dolgoznak egy célért, amelynek az eredményét már egy valódi kreatív közösségként élvezhetik a fővárosban.

A TérTáncKoncert azonban jóval több mint egy egyszerű szabadtéri koncert. A próbákon túl a résztvevő gyerekek a DIA szakmai közreműködésével regionális találkozókon, készségfejlesztő táborokban és különböző inspiráló tanulási élményeket adó programokon vehetnek részt. Így teremtjük meg számukra a lehetőséget az ismerkedésre, és így erősítjük az együttműködést és az egymás iránti bizalmukat is.

A TérTáncban minden benne van, amit egy fiatalok fejlesztésével foglalkozó civil szervezet és egy szimfonikus zenekar közösen nyújthat. A cél nem más, mint kis helyi közösségek fejlesztése közös élmények, alkotás, párbeszéd útján.

Íme egy rövid videó, ami bepillantást enged a TérTánc nyári táborába, és talán magyarázat arra is, miért szerettünk bele első látásra ebbe a projektbe.

A project where classical music, community building and dance meet with each other.

The Budapest Festival Orchestra (BFO) launched the Dancing on the Square project in 2015. It is not just about music and dancing together, but also about mutual responsibility, tolerance and respect. The most important participants in the project are primarily underprivileged children, who become the real heroes of the day by dancing together to the live accompaniment by the Festival Orchestra. They work for months towards a common goal, and they can enjoy the fruits of their labour as part of a genuine creative community in Budapest.

The Dancing on the Square project is far more than a simple open-air concert. Alongside the rehearsals, BFO organises regional meetings and summer camps with drama, music, dance and game workshops, with professional support from the Foundation for Democratic Youth, enabling the children to get to know one another so they can learn to trust each other and cooperate more.

Dancing on the Square combines everything which an NGO focused on youth development and a symphonic orchestra can provide. The aim is no other than building local communities with the help of shared experiences, creation, discussion.

Here’s a short video which gives a glimpse to Dancing on the Square’s summer camp. It might explain why we fell in love with this project at the first sight.