Kamaszkonferencia

Kamaszkonferencia2022-05-24T10:33:16+00:00

KAMASZKONFERENCIA

#dia #forditsegyetavilagon

2022. május 21., Budapest

KAMASZKONFERENCIA? IGEN!

Ezt a konferenciát olyan fiataloknak szervezzük, akik szeretnének többet tudni arról a világról, ami az iskola falain kívül várja őket. Akik nyitottak és kíváncsiak az új gondolatokra. Akiknek tervei vannak. Akik hatással akarnak lenni a világra.

Ha kíváncsi vagy az előző évek Kamaszkonferenciáira, azokat ITT és ITT éred el.

TÉMÁK

fókuszban: a szabadság

SZABADULJ (F)EL!

Ha belenézel a tükörbe, kit látsz? Felszabadító érzés, ha jobban megismeritek egymást azaz önmagadat. Történetek küzdelmekről, elfogadásról, amelyek segítenek elindulni az önismeret rögös útján.

EGYÜTT IS SZABAD

„Szabadság az, ha megválaszthatom: kitől és mitől függjek.” (Fodor Ákos)
Univerzális tapasztalatok inspiráló közösségekből, együttműködésekről, amelyek változást hoznak. Társakkal könnyebb.

ENGEDD SZABADJÁRA!

A képzeleted. A gondolataid. A szíved. Egyikünk sem tudja, mit hoz a jövő, de ha nyitott elmével és lélekkel járunk, bármi megtörténhet. Őszinte előadások olyan emberektől, akik hatással vannak a világra.

ELŐADÓK
Rizmajer Antal
Rizmajer Antalfotós
Kiskorom óta tudom, hogy mi az, amivel foglalkozni szeretnék. Mindig is arra vágytam, hogy egyszer fotós legyek, és ebben a szakmában szabadúszóként izgalmas projekteken dolgozhassak. A social mediában való aktív jelenlét fiatal korom óta magától értetődő számomra, és hamarabb foglalkoztam vele, mint hogy tudomásom lett volna arról, hogy ez is egy külön szakma, ami rengeteg különböző munkakört foglal magában. Az igazi szabadságot az jelenti számomra, hogy én dönthetek arról, hogy mik azok a felkérések, amiket elvállalok, amikről tudom, hogy szívvel-lélekkel bele tudom tenni magam, és így gyakorlatilag egyetlen napot sem érzek megterhelő munkának. Szeretem, amikor az ügyfelek maximálisan megbíznak bennem, ilyenkor érzem igazán, hogy szárnyalni tud a kreativitásom.
Pandóra Projekt
Pandóra Projektindie-folk duó
Major Dorci és Végh Janka vagyunk, a Pandóra Projekt alapítói. Zenei hangzásunk leginkább az indie és folk jelzőkkel írhatók le, vidékről Budapestre kellett jönnünk és itt egy zenei menedzsment képzésen találkoznunk, hogy közösen visszataláljunk a gyökereinkhez. Hamarosan megjelenő első albumunk hangulata is a magyar népzene tisztaságából táplálkozik, a dalszövegek központi témája pedig nem is lehet más, mint a szerelem. A zenekar alig múlt 1 éves, de máris olyan mérföldköveket tudhatunk magunk mögött, hogy csak ámulunk: első videóklipünk bekerült a 2021-es Magyar Klipszelme legjobb produkciói közé, felfigyelt ránk a Kikeltető program, így a Turbina nem ismeretlen a számunkra, felléphettünk az A38 Hajón és a Művészetek Völgyében, idén pedig már vár ránk a Bánkitó és a Kolorádó Fesztivál is. Szerencsések vagyunk, hogy ennyire fiatalon azzal foglalkozhatunk, ami érdekel bennünket: zenélhetünk, úgy tiszta szívből igazán. Táncos, mozgalmas, probléma kiéneklős dalainkkal szeretnénk, ha egy kicsit ti is felszabadulnátok majd a Kamaszkonferencia végén.
Rojik Tamás
Rojik Tamásíró
16 évesen kezdtem el prózaírással foglalkozni, az egyetemet magyar-történelem szakon végeztem, jelenleg pedig tananyagfejlesztőként dolgozom. A jó történetekért gyerekkorom óta rajongok: műfajtól függetlenül olvasok vagy nézek klasszikus és kortárs műveket egyaránt, sci-fit, fantasyt, szinte bármit, ami jól van megírva, előadva. A saját szövegeimben is minél több téma megjelenítésére törekszem.
Kamaszkorom óta érdekelnek a disztópiák (elképzelt negatív jövőkép – a szerk.) és a nem túl távoli jövőben játszódó történetek. Az első szakdolgozatomat is két negatív utópia összehasonlításából írtam (Orwell: 1984, Zamjatyin: Mi), és régi vágyam volt, hogy saját disztopikus regényt írjak. A Szárazság és az Árulás című regényeim az elmúlt években ért benyomások, elolvasott cikkek, baráti beszélgetések és irodalmi művek, filmek hatására születtek. Megjelenik bennük a saját klímaszorongásom, a hatalomról alkotott képem, de a technikai vívmányokba vetett hitem is. És mindezek mellett kibontakozik egy izgalmas szerelmi szál, mert a nélkül nagyon nehéz elképzelni a jövő világát.
Egy asztalnál
Egy asztalnálYoutube-műsor
“Kussolj!” “Gyökér!!” “Sztem meg nem.” “Miért?” “Mert csak.”
Hallottál már ilyet, meg akár mondtad vagy írtad is, nem? Pedig mennyivel egyszerűbb lenne leülni és megbeszélni, ha valamiben nem értünk egyet.
Szerinted miről beszélgetne vadász és vegán, monogám és poliamor vagy autós és biciklis, ha egy asztalhoz kéne ülniük? Mi összehoztuk ezeket a vitákat, ráadásul a szereplők egymásról semmit sem tudtak. Mi Márky Anna, Babaitisz Jorgosz és Gabnay Máté vagyunk, az Egy asztalnál Youtube-csatorna készítői és megmutatjuk, hogyan valósítottuk meg ezt a műsort.
Fotó: Papajcsik Péter/Index
Mélylevegő Projekt
Mélylevegő Projektpszichoedukációs platform
A Mélylevegő Projekt Magyarország egyik legnagyobb közösségi média alapú pszichoedukációs platformja. A projekt fő célja, hogy megtörje a mentális egészséggel kapcsolatos problémákat övező stigmát, és egy folyamatos társadalmi párbeszéd részévé tegye azokat. Szakmánk fiatal képviselőiként büszkék vagyunk arra, hogy megtaláljuk a közös hangot a fiatalokkal. Ezt szem előtt tartva úgy döntöttünk, hogy arra szakosodunk, hogy a száraz, nehezen érthető tudományos cikkeket közérthetővé és szórakoztatóvá tesszük.
A Mélylevegő Projektnél hiszünk abban, hogy minél többet tudunk valamiről, annál kevésbé tűnik ijesztőnek. Ilyen a pályaválasztás is. Az erősségeid és önmagad ismerete, segít a pályaválasztásban – nem a jegyek határozzák meg hogy milyen szakma illik hozzád, hanem az erősségeid, a személyiséged, a céljaid és vágyaid. Az előadás során konkrét eszközöket kapsz, amikkel növelheted az önismeretedet és a két alapító pszichológus – Juhász Bettina és Pető Dorina – személyes példáin keresztül értheted meg, hogy a pályaválasztás valójában rugalmas, akár területeket is ötvözhetsz, vagy adott szakmán belül elkezdheted kitaposni a saját utadat.
Kónya Beáta
Kónya Beátavizuális történetmesélő
Mindig is szerettem történetekben gondolkodni, és véletlenül még a jelem is pont képeskönyv volt az óvodában. Szakmai karrieremben 13 éve márkák marketing-kommunikációs történetmesélését támogatom, jelenleg elsősorban az Instagrammal a fókuszban, miközben a személyes életemben is a vizuális történetmesélés az egyik legnagyobb szenvedélyem. És a saját történetem is sokaknak érdekes: izgalmas multis karrierből, fontos regionális pozíciót magam mögött hagyva döntöttem úgy öt évvel ezelőtt, hogy vidéken újrakezdő leszek, és a szakmai tapasztalatommal, lokációfüggetlenül támogatom a hozzám forduló vállalkozásokat abban, hogy az Instagram az üzleti céljaikat hatékonyan támogató csatorna legyen. Érdekes kört ír le az életem eddig: vidékről indultam és hosszas kitérő után ide tértem vissza, miközben a mindennapjaim, a kifejezetten pörgős évtizedek után, végre újra a természetközeliség és az a hobbi uralja, amit gyerekként a legjobban szerettem csinálni. Pedig nem könnyű döntést hozni egy egyszerűbb élet mellett, amikor az ember előtt sok kecsegtető, akár nemzetközi lehetőség áll.
HTG
HTGimprovizációs színész
Közel egy évtizede foglalkozom színházi improvizációval, ami számomra a leginkább a játékosságot jelenti, illetve azt, hogy sosem egyedül, hanem közösen alkotunk valamit magunkból, abból, ami eleve bennünk van. A nagybetűs játékot! Mert újra és újra meg kell tanulnunk játszani. Játszva tanulni, fejlődni magunkról, másokról, a világról. Megtapasztalni és elfogadni magunkat, felfedezni, hogy mindannyian kreatívak vagyunk, hogy lehet örömmel hibázni, hogy egytől-egyig temérdek érdekes történet hordozói vagyunk, és a színház adta lehetőségek között (is), ha összedolgozunk, ha “összejátszunk”, és legfőképp, ha merünk spontánok lenni, akkor:
csodálatos utazásokban vehetünk részt!
Illés Fanni
Illés Fanniparalimpiai-bajnok úszó
Illés Fanni vagyok, paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó. Több, mint 15 éve dolgozom nap mint nap az eredményekért. Nehéz ez a hullámvasút, amire felültem. Összeszámolni sem tudom hányszor voltam csalódott, hányszor akartam abbahagyni, hányszor építettem fel újra és újra önmagamat, de egyszer sem hagytam magamat a padlón és talán makacsságból is, de újrakezdtem. Sokáig azt gondoltam, hogy azért születtem lábak nélkül és összenőtt ujjakkal, hogy paralimpiai bajnok legyek, de most már tudom, azért vagyok itt, hogy kapocs lehessek a fogyatékossággal élő és az “ép” emberek között. Küldetésem, hogy a sztereotíp gondolkodásmódból fakadó falakat ledöntsem. Sokan otthon ragadnak a négy fal között, és nem találják meg a helyüket a társadalomban, mi vagyunk a láthatatlan réteg. Jelenleg az úszás az életem középpontja, minden más eköré épül fel. A Vasas SC úszója vagyok. A jövőben szeretnék mentorként foglalkozni a testi fogyatékos úszó gyerekekkel a parasportban.
Antal Éva
Antal ÉvaVászonzsákoslány
Antal Éva vagyok, környezettudatos tartalomkészítőként tevékenykedem az ismertebb közösségi média platformokon immáron 3 éve. Nem rendelkezem a környezetvédelem terén semmilyen végzettséggel (ezen még dolgozom), művészeti területen szereztem diplomát és autodidakta módon kezdtem el kiművelni magam arról, hogy hogyan teheti egy átlagos földi halandó fenntarthatóbbá az életvitelét költséghatékony és egyszerű megoldásokkal. 2017-ben megelégeltem a klímaszorongást és a cselekvés képtelenséget, először a zero waste életmód felé kezdtem el kacsintgatni, ebben láttam a megoldást, azonban ahogy mélyültem el a témában, egyre inkább arra jöttem rá, hogy még ezer és ezer terület van az étkezéstől kezdve, a ruházkodáson át, a közlekedésen keresztül, a fűtésrendszer korszerűsítésig, amivel súlyos terheket vehetünk le az ökoszisztémáról. Előadásomban ezekről fogok tudást átadni nektek.
Turai Barna
Turai Barnadigitális tartalomgyártó
Turai Barnabás vagyok, több évig riporter-újságíróként dolgoztam, majd Izraelbe költöztem, ahol mester tanulmányaim mellett Magyarországra tudósítottam. Jelenleg az American Jewish Committee nemzetközi non-profit szervezetet képviselem Magyarországon, ami a zsidóság és más kisebségek egyenlőségéért küzd politikai és társadalmi szinteken. Közben a karantén magányában elindítottam Síkidegvagyok nevű Instagram és TikTok oldalamat, ami mára azt hiszem a magyar humor online közösségének egyik központi felületévé vált. A Síkideg brand azóta kibővült az ország egyik legnépszerűbb podcastjével, a Márkó és Barna Síkideggel, YouTube-on pedig a Mivanaveled Show szatirikus beszélgetős műsorral. Két egymástól nagyon különböző út, miközben sokáig attól rettegtem, nem lesz egy karrierem sem.
Csepelyi Adrienn
Csepelyi Adrienníró, újságíró, podcaster
Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis faluból indultam. Tizennégy évesen költöztem el otthonról – a környéken a legtöbb gyerek kénytelen kollégiumba menni, ha nem a helyi középiskolába szeretne felvételizni, így volt ez velem is. Akkoriban még nem tudtuk, a tanáraim sem tudták, mi az a diszkalkulia – szimplán csak megkaptam a bélyeget: buta vagyok matekból. Állatorvosi vágyaim szertefoszlottak.
Kislányként is újságot készítettem, novellákat írtam, de sokáig nem hittem, hogy ez a valóságban is lehetséges karrierút lehet a számomra. A középiskolai irodalomtanárnőm nevezett be egy pályázatra, ez volt az első pozitív visszajelzésem. Aztán az egyetemen rá kellett jönnöm: ha újságíró akarok lenni, akkor ideje kockáztatnom. Otthagytam az egyetemet, beiratkoztam újságírósuliba, és valóra váltottam a gyerekkori álmomat. Dolgoztam printben és online sajtóban, napi- és hetilapnál, glossy női magazinnál, nyertem díjakat, voltam kulturális rovatvezető és évekig sportújságíró is. Abban a korban, amikor az újságíró már nem csak ír, de fotóz, videóz, vág, élőzik, kezeli a közösségimédia-felületeket, podcasterkedik és közben próbál sikeres és önazonos lenni. Néha nehéz. De a diákjaimnak mindig megtanítom a legfontosabb dolgot, ami engem is átlendít a mélypontokon: mindig tudd, miben vagy a legjobb, mi az, amiben képes vagy a fejlődésre – és soha ne higgy senkinek, aki azt mondja, nem próbálhatsz ki új dolgokat!
Hintalovon Alapítvány
Hintalovon AlapítványGyermekjogi Követek
Hogy kik azok a Gyermekjogi Követek? Például mi, Darvas-Tanács Hanna és Mátrai Magdi. Egyikünk több mint 2 éve, a másik kicsivel több, mint fél éve lett Követ. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítványnál dolgozunk önkéntesként, mint fiatal kollégák, jelenleg kilencen. Tanácsadóként, aktivistaként, kutatóként segítjük a felnőtteket, valamint szakmai rendezvényeken és a médiában is kiállunk a gyerekek jogaiért, és a gyerekrészvétel fontosságáért. Dolgozunk hazai és nemzetközi projekteken egyaránt. A célunk és a feladatunk, hogy a gyerekek megismerjék jogaikat, a felnőttek pedig jobban figyelembe vegyék a korosztályunk véleményét.

MŰSORVEZETŐK

Mit tegyünk, ha két olyan figura is van a társaságunkban, akiken csak be kell nyomni egy gombot, és beszélnek? Kérjük fel őket a Kamaszkonferenciára műsorvezető-párosnak! Nos, így kerültünk össze, immár harmadik alkalommal. Duónk egyik tagja, dr. Tillinger Zsófi a DIA volt projektvezetője és trénere, mostanában már inkább csak másik szenvedélyének él: jogi helyzeteket old meg. Másikunk, Mona Dani gyerekkori álmát teljesítette be azzal, hogy zenetörténész lett. De nem a poros kottákat és könyveket bújja, sokkal inkább a színpadról igyekszik a laikusok – elsősorban a fiatalok – számára érthetővé és szerethetővé tenni a klasszikus zenét. A jogász és a muzikológus, custoDIA és melóDIA – nem kell magyaráznunk a közös pontot.

PROGRAM

2022. május 21. (szombat)

9:30 – 10:00

ÉRKEZÉS, REGISZTRÁCIÓ

10:00 – 11:30

SZABADULJ (F)EL!

Mélylevegő Projekt: Útkeresés vagy útalkotás – Csináld, ahogy tetszik!
Turai Barna: Mi van, ha nem tudod, mi van?
Csepelyi Adrienn: Tíz szó, ami megváltoztatja majd az életed

Kónya Beáta: Dimenzióugrás egy egyszerűbb életbe

11:30 – 12:00

SZÜNET

12:00 – 13:30

EGYÜTT IS SZABAD

Hintalovon Alapítvány – Gyermekjogi Követek: Adj hangot a szabadságodnak!
Rizmajer Antal: “Olyan nincs, amit nem menni”
Antal Éva – Vászonzsákoslány: A zéró tudatosságtól a zero waste-ig
Horváth-Töreki Gergely: Spontán szabadság

13:30 – 14:30

EBÉDSZÜNET

14:30 – 16:00

ENGEDD SZABADJÁRA!

Rojik Tamás: Ha elfogy a víz – Klímakatasztrófa és regényírás
Egy asztalnál: Véleménybuborékok, ha találkoznak
Illés Fanni: Szabadítsd fel magad!
Zene – Pandóra Projekt

REGISZTRÁCIÓ

Köszönjük, ha velünk voltál a 2022-es Kamaszkonferencián! Ha viszont esetleg lemaradtál, ne csüggedj, mi szeretnénk folytatni… Figyeld a Facebook oldalunkat.

HELYSZÍN

Turbina Kulturális Központ, 1082 Budapest, Vajdahunyad u. 4.

KIK VAGYUNK?

A konferencia megvalósítója a DIA

A DIA egy fiatalokkal foglalkozó szakmai szervezet, amelynek célja, hogy minden fiatal megtalálja a világban a saját helyét, közösségét. Ennek érdekében azon dolgozunk, hogy a fiatalok képesek legyenek felelősen gondolkodni a jövőről, tapasztalatokat  és tudást szerezni az őket körülvevő világról, megtanuljanak beleszólni az őket érintő ügyekbe,  és kreatív problémamegoldóként részt vegyenek a közösségi problémák megoldásában. 

Kapcsolat:
Deli Csenge
kamaszkonferencia@i-dia.org

A KAMASZKONFERENCIA TÁMOGATÓI:

a Magyar Telekom

és az Európai Unió