Keresés
Close this search box.

Egy projekt, ha átmenetileg leáll

A Van Hozzá Közöd! projektről és az újrakezdésről.

 

„Olyan jó, amikor jöttök, mert mindig feltöltődöm legalább egy újabb fél évre.”

„Most először tapasztaltam meg, hogy üvöltözés nélkül is lehet vitázni. Köszönöm.”

Sokunkkal megesett az elmúlt nehéz időszakban, hogy át kellett ütemezni jól megtervezett, és lendületesen beindult projekteket. Ez nem volt sem könnyű, sem kellemes feladat, hiszen elveszett a lendület, a pillanat, de nem adtuk fel, mint olyan sokan még ezen a területen, amit ifjúságfejlesztésnek hívunk.

 

 

Miért is érdekes a VHK?

Leginkább azért, mert olyan élményalapú tanulási lehetőséget biztosítunk a résztvevő diákok számára, amelynek során innovatív módszerekkel előhívjuk az őket leginkább érintő és érdeklő témákat, és képessé tesszük őket arra, hogy saját erőforrásaikra építve kezdeményezzenek párbeszédet helyi döntéshozókkal nyilvános vitaeseményeken.

Elsőre lehet, hogy ez kicsit furán hangzik, de alapvetően az a cél, hogy tudjanak és merjenek akár a legrázósabb témákról is nyíltan és kulturáltan beszélni és vitázni, véleményeket, érveket ütköztetni, és mindezt nem csak a saját – többé-kevésbé – biztonságos közegükben, hanem olyan felnőttekkel, akik az illető területek szakértői, döntéshozói.

 

Hogy miért éppen így képzeltük el? Mert lépten-nyomon azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok úgy érzik, hogy nem fontos a véleményük, nem veszik őket komolyan, nincs lehetőségük pont arról beszélni, ami őket a legjobban érinti. Nem beszélve arról, hogy sok esetben nagyszerű meglátásaik, ötleteik, javaslataik vannak, amikre a felnőttek nem igazán kíváncsiak. Szeretnénk, ha meglátnák, mekkora lehetőség van a párbeszédben.

 

Tehát mi mind a két oldalra szeretnénk hatással lenni: a diákokra éppen úgy, mint a felnőttekre.

 

 

Hogyan is építettük fel a féléves folyamatot?

  • 2×90 perces iskolai workshopok: ezeken készítettük elő a terepet vagyis hangoltuk rá a diákokat a vitázásra, érvelésre, nyilvános megszólalásra, valamint a nyilvános esemény megszervezésére
  • VHK GPS: egy olyan praktikus kiadványt készítettünk, ami segít a nyilvános események előkészítésében és lebonyolításában akár felnőtt segítsége nélkül is
  • nyilvános események: döntéshozók bevonásával, ahol a saját választott témáikat vitatják meg, és végül egy
  • záró meet-up: ahol a diákok és a pedagógusok megosztják egymással a tapasztalataikat.

 

Mi történt eddig?

A projektben 11 iskola 12 osztálya vesz részt az ország különböző pontjairól (pl. Budapest, Győr, Miskolc).

 

 

A közös munka márciusig nagyon jól haladt, és a legtöbb osztályban mindkét 90 perces foglalkozást meg is tartottuk, és ennek eredményeképp sikerült feltérképeznünk a diákokat leginkább érdeklő témákat. Az alábbi szófelhő ezeket a témákat összesíti.

 

 

Jól látható, hogy nagy arányban jöttek felszínre az alábbiak:

  • pszichológia (önismeret, önfejlesztés, mentális egészség, bántalmazás)
  • közösség (értékek, összetartozás)
  • társadalom (nemek közötti egyenlőség, megítélés)
  • oktatás (iskolarendszer, választható tárgyak)
  • jövő (pályaválasztás, továbbtanulás, munka, karrier)
  • szabadidő (sport, hobbi)
  • környezetvédelem

 

Hallatlanul izgalmas volt ez a közös munka, ahogyan kipörögtek az ötletek, ahogyan értelmeztük az egyes szavak valódi tartalmát, és ahogyan a diákok egymásra is rácsodálkoztak.

 

 

 

Hogyan próbáljuk meg újraindítani a projektet?

Lelkesen és összeszedetten, ezzel is példát mutatva arra, hogy a nem várt események felboríthatják a terveinket, de mindig van B-terv.

 

Nyáron előkészítjük a terepet, hogy szeptemberben újult erővel és energiákkal tudjuk bekapcsolni a résztvevőinket a programba. Ennek érdekében:

  1. felvesszük a kapcsolatot a pedagógus és diák kapcsolattartókkal, és feltérképezzük a megváltozott helyzetüket, lehetőségeiket, hogy a továbbiakban ezek mentén alakíthassuk a programot;
  2. ha szükséges, változtatunk az eddig kialakított workshop tematikáinkon;
  3. rendszeresen posztolunk izgalmas tartalmakat a VHK facebook csoportunkba;
  4. záróesemény helyett egy újraindító meet-up-ot szervezünk, hogy legyen alkalom újra egymásra hangolni a résztvevőket és maradandó élményt adni nekik, illetve közös fórumot teremteni a tapasztalatcserének;
  5. rövid videókat készítünk a nyilvános események megvalósításához praktikus tippekkel;
  6. folyamatos kapcsolattartást, mentorálást biztosítunk. Ahol igény van rá, egy plusz alkalommal még egyeztetünk a csoporttal;
  7. folyamatosan figyeljük a járványügyi jelentéseket, és ennek megfelelően hozzuk meg a döntéseinket, hogy minden munkatársunk és a résztvevők is a legnagyobb biztonságban legyenek.

 

A posztok mellett a karantén alatt készítettünk a résztvevőknek egy videót, amit most megosztunk veletek is.

 

Mi már nagyon várjuk a folytatást. Hamarosan találkozunk! 😊

 

 

Galambos Rita és Korenyák Szofi