Keresés
Close this search box.

A karantén helyzetre reagáló kezdeményezések, jó gyakorlatok

Elérkeztünk ifjúságszakmai bejegyzés-sorozatunk utolsó, harmadik írásához. (Az első itt, a második itt található).

 

A szervezetekről szóló összefoglalókat a Facebook-on található leírásokból vettük át. Természetesen még rengeteg jó ötlet és kezdeményezés működik a felsoroltakon kívül is. Ez itt most egy szubjektív válogatás eredménye, aminek az a célja, hogy minél többen megismerjétek őket és inspirálódjatok belőlük. (A szervezetek nevére kattintva eljuthattok honlapjukra vagy Facebook oldalukra.)

 

Néhány innovatív kezdeményezés:

Ablak a padra

Cégektől és magánszemélyektől várnak digitális eszközöket vagy pénzadományokat hátrányos helyzetű régiókban működő szervezetek számára, akik olyan mélyszegénységben élő gyerekekkel foglalkoznak, akik jelenleg eszközök hiányában kimaradnak a digitális oktatásból.

  • adománygyűjtés: munkájuk tárgyi és pénzbeli adományokkal, valamint önkéntes munkával támogatható

 

Amigos a gyermekekért

Az egyetemistákból álló jótékonysági szervezet célja, hogy súlyosan beteg gyerekek napjait tegyék szebbé egy hasznos eszközön, a nyelvtanuláson keresztül.

 

BAGázs

A BAGázs Bag és Dány romatelepein dolgozik a társadalmi esélyegyenlőség elősegítéséért, önkéntesek és helyiek bevonásával.

 

Digi Tanoda

A Digi Tanodában hátrányos helyzetű gyerekeknek segítenek megismerni a digitális világot, a kreatív, tudatos és biztonságos digitális jelenlétet.

  • kisokos: digitális készségfejlesztésben hasznosítható applikációk, játékok, hasznos oldalak és módszertani gyűjtemények egy helyen

 

Ferencvárosi Művelődési Ház

Célja a kerület lakói számára közművelődési tevékenységek szervezése és támogatása.

 

Fortély-sátor

A Fortély-sátor egy társadalmi innováció, melyben a szabadulószobák mobilizálásával visznek sikerélményt hátrányos helyzetű gyerekeknek.

 

H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi tér

A H52 alapszolgáltatásai: információ nyújtás, tanácsadás, klubok és foglalkozások szervezése, melyeket a közösség térbe járók anonim módon és ingyen vehetnek igénybe. Tematikus foglalkozásokkal iskolákba is mennek, továbbá különböző kerületi és fővárosi rendezvényeken is részt vesznek.

  • munkaközvetítés: a munkájukat elvesztett fiatalok és családjaik számára információ nyújtása, az érintettek összekötése munkáltatókkal
  • karantén koncert (együttműködésben a Ferencvárosi Önkormányzattal) szavazás: a hetente megrendezésre kerülő koncertsorozat részeként szavazást hirdetnek meg, hogy felmérjék az igényeket, és hogy a lakosság javasolhasson további fellépőket

 

Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. Célja, hogy a felnőtt társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget, és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért.

 

 

InDaHouse Hungary

Az InDaHouse Hungary önkéntesei heti rendszerességgel tartanak fejlesztő foglalkozásokat borsodi falvakban élő, hátrányos helyzetű gyerekeknek.

 

Kompánia Alapítvány

A Kompánia Alapítvány célja, hogy a 10-24 éves fiatalok ne kallódjanak el, találják meg az útjukat úgy, hogy tesznek is érte. Mindezt szakemberek segítségével, közösségi tér kialakításával és egyénre szabott fejlesztéssel érik el.

  • adománygyűjtés: az Alapítványba járó gyerekek és családjaik számára gyűjtenek élelmiszerre

 

Kontúr Egyesület

Az Egyesületet az ELTE szociális munkás, szociológus, és jogász hallgatói alapították, hátrányos helyzetű emberek segítését tűzve ki célul. Jelenlegi tevékenysége a kőbányai Hős utcai szegregátumra koncentrálódik.

  • együttműködés, ételosztás: Toxikomák konyha – Molnár Áron (NoÁr) és Szabó Győző színészek közreműködésével szervezett főzés és ételosztás

 

Közterem

A Közterem program egy osztálytermi szinten, az adott osztállyal (3. évfolyamtól az érettségiig tartó korosztállyal) megvalósuló tréningsorozat, mellyel azt szeretnék elérni, hogy a fiatalok képesek legyenek az egymás közti együttműködésre és versengésre, a hatékony kommunikációra, valamint konfliktusaik és problémáik konstruktív kezelésére, azaz, hogy valódi közösségként működjenek.

  • családi challenge: az egész család számára játszható tréninggyakorlatokat tartalmazó videók

 

Motiváció Műhely

A Motiváció Műhely keretein belül hátránykompenzáló és tehetséggondozó oktatási programok valósulnak meg három civil szervezet összefogásával Szegeden és környékén. A Motiváció Műhely hátrányos helyzetűek, kiemelten gyerekek és fiatalok társadalmi beilleszkedését támogatja motiválás, képessé tevés és a társadalom érzékenyítése útján.

 

Napraforgó

A Napraforgó csoport, a Vadaskert Kórház keretein belül működik  13-18 év közötti fiatalokkal. A csoportokon különböző játékokkal, gyakorlatokkal dolgoznak, melyekben sokszor helyet kapnak kreatív technikák, művészetterápiás elemek is.

 

Toldi Tanoda

A tanoda nem kormányzati szervezet által működtetett, helyi sajátosságokra, a gyermekek, fiatalok önkéntes részvételére és egyéni szükségleteire építő, független infrastruktúrával rendelkező közösségi színtér.

 

Mivel járulhatsz hozzá a segítségnyújtáshoz?

  • nézz körül a számodra szimpatikus szervezetek körében;
  • figyeld meg a közvetlen környezetedben, hogy milyen hiányokat észlelsz, milyen felajánlásokra, segítségre  lenne szükség (tárgyi eszközök: pl. használt okostelefon, laptop, egyéb adomány: élelmiszer, tisztítószer, vagy pénzbeli adomány, jótékony tevékenységek: online korrepetálás, adatbázis építés, ételkihordás, plakátolás, stb);
  • nézd meg, hogy mit tudsz reálisan tenni a jelenlegi helyzetedben;
  • vedd fel a kapcsolatot a kiválasztott szervezettel, és tudd meg, hogy hogyan biztosítják a te (egészségügyi) biztonságodat;
  • jelentkezz;
  • vágj bele, gyűjtsd a tapasztalatokat és a jó élményeket!

 

Ha tudtok a fentiekhez hasonló kezdeményezésekről, küldjétek nekünk tovább a hellodia@i-dia.org -ra, hogy mi is megismerhessünk hasonló szervezeteket és gyakorlatokat.

 

A következő blogbejegyzésben ennek kapcsán az iskolai közösségi szolgálat tanulást támogató és önreflexiót erősítő segédletét mutatjuk be.

 

 

Korenyák Szofi