Youth Voice: fiatalok az álhírek ellen

Örömmel jelentjük, hogy hamarosan egy izgalmas és számunkra is új kezdeményezésbe vágunk bele. Szálljatok be!

 

 

 Ha középiskolás vagy… 

 

Szeretnél többet tudni a világról? Szeretnéd jobban érteni azt, ami körülötted történik? Szerinted is probléma, hogy az álhírek dömpingje miatt a fiatalok téves információkra alapozzák a véleményüket?

 

A Youth Voice programban lehetőséged van arra, hogy tanulj a média és tömegkommunikáció működéséről, védettséget szerezz az álhírek csapdáival szemben, kommunikációs szakemberekkel, újságírókkal beszélgess, izgalmas témákról írj, és közben új barátokat, életre szóló tapasztalatokat szerezz.

 

 Ha tanár vagy… 

 

Keresed azokat az innovatív módszereket, amelyekkel fejleszthetők a diákok szövegértési, kutatási, kommunikációs készségei? Szerinted is többről szól a tanári szerep a tananyag átadásánál? Szívesen lennél egy támogató szakmai közösség tagja?
A Youth Voice programban új élményeket szerezhetsz a diákjaiddal, hozzájárulhatsz egy összetartóbb iskolai közösség kialakulásához, kipróbálhatod magad a mentori szerepben, és folyamatosan számíthatsz hasonlóan gondolkodó szakemberek odafigyelésére és támogatására.

 

 Ha van egy középiskolás gyereked… 

 

Szerinted is fontos, hogy az iskolai ismereteken túl olyan tapasztalatokra és készségekre is szert tegyen, amelyekre biztosan szüksége lesz a jövőben, bárhová is sodorja az élet?
A Youth Voice programban a fiatalok képzéseket, mentorálást kapnak, hogy az iskola falait elhagyva könnyebben tájékozódjanak a világban, hatékonyan kommunikáljanak, ki tudjanak állni az elképzeléseik mellett.

 

 Miért fontos ez a program? 

 

Az egyik leggyakrabban említett társadalmi probléma napjainkban az álhírek terjedése, ez a jelenség megnehezíti az objektív tájékozódást, befolyásolja az emberek döntéseit és negatívan hat a közösségek életére. A fiatalok különösen védtelenek az álhírekkel szemben, hiszen az iskolában a tananyag elsajátítása tölti ki a mindennapjaikat, de nem készítik fel őket arra, hogyan ellenőrizzék az információk hitelességét, hogyan ismerjék fel a manipulációt, hogyan elemezzenek nyitott végű problémákat. A Youth Voice nem oldja meg az álhírek terjedését, de mint egy összetett képzésekből álló multivitamin, erősíti a fiatalok védettségét.

 

 Mik a részvétel feltételei? 

 

A programban való részvétel ingyenes.
Egy iskolából egy mentortanár és három középiskolás fiatal jelentkezhet (a programban informális csoportok tagjai és felnőtt segítőjük is részt vehetnek). Magyarország bármely településéről fogadunk jelentkezőket.

 

 Mit nyújtanak  a szervezők? 

 

  • 40 órányi képzést és rengeteg innovatív tanulási élményt,
  • Találkozást izgalmas szakemberekkel.
  • Szakmai hátteret.
  • Tanúsítványt a részvételről.

 

 Mit vállalnak a résztvevők? 

 

  • Részt vesznek a programhoz kapcsolódó képzéseken és találkozókon.
  • Megvalósítanak egy helyi mini-kutatást, és egy eseményt, ahol bemutatják az eredményeiket.

 

 Mi fog történni? 

 

Nyári tábor (2018. augusztus 23-26., Bakonybánk)
Készségfejlesztő workshopok a fiatalok és módszertani tréning a mentorok számára, ahol új ismereteket szereznek olyan témákban mint média, kommunikáció, kutatás módszerei.

 

Tapasztalatszerzés – helyi mini-kutatás megvalósítása (2018 . november – 2019. január)
A résztvevő fiatalok csapatokban, mentoraik segítségével feldolgoznak egy választott témát a saját közösségükben, ehhez konzultálnak a téma érintettjeivel (a konzultációba legalább 15 főt kell bevonniuk).

 

Időközi képzés (2018. november vége)
Kétnapos esemény, melyen a résztvevők lehetőséget kapnak a tapasztalatok megosztására, és arról tanulnak, hogyan tudják a kutatási eredményeiket rendszerezni és másoknak megmutatni.

 

Megmutatás – helyi esemény szervezése (2019. január-április)
A csapatok egy esemény (például egy interaktív workshop, nyilvános vita stb.) keretében bemutatják kutatásuk eredményeit a helyi közösségben

 

Megünneplés – záróesemény (2019. május)
Egynapos esemény, amely lehetőség az újabb találkozásra, értékelésre, az eredmények megmutatására.

 

 Hogyan lehet jelentkezni? 

 

Jelentkezni egy online űrlap kitöltésével lehet 2018. június 8.

 

 TOVÁBB AZ ŰRLAPHOZ 

 

Korlátozott számban tudunk résztvevőket fogadni – ha a létszámkeret betelt, a jelentkezést lezárjuk. Csak csoportok (3 diák, 1 mentor) jelentkezését tudjuk fogadni, egyénekét nem. Kérjük, akkor jelentkezz, ha a program egészén részt tudsz venni.

 

A projekt az Európai Unió által kezdeményezett Strukturált Párbeszéd folyamat hazai megvalósulása. A projekt az Európai Bizottság támogatásával valósul meg. A projekt tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság vagy az Erasmus+ Program véleményét, mely intézmények felelőssége a projektre nem terjed ki.

2019-03-27T14:31:47+00:00