Vox Pop Felhívás
#Háztáji 2017.10.04

Új vitakultúra-fejlesztő program indul a DIA-ban tanárok és középiskolás diákok részvételével. Ha szerintetek is fontosak az igazán jó viták – tartsatok velünk!

 

 

 

 

Az elmúlt egy évben sok jelzést kaptunk fiataloktól és pedagógusoktól egyaránt, hogy mennyire hiányoznak az iskolákból a jó beszélgetések. Sokéves vitakultúra-fejlesztő munkánkra alapozva kidolgoztunk egy új módszertant arra, hogyan lehetne a valódi beszélgetés élményét visszacsempészni a hétköznapokba. A valódi beszélgetés számunkra egy jó témát, kiegyensúlyozott vitát, igazi érveket, megbélyegzés nélküli figyelmet, partneri viszonyt jelent. Ezek a Vox Pop értékei. A programra október 17-ig jelentkezhetnek mentortanárok és középiskolás diákjaik.

 

 

 Miért érdemes figyelni a Vox Popra? 

 

Ha középiskolás vagy…

Félsz mások előtt megszólalni? Vagy épp ellenkezőleg: van véleményed, de úgy érzed, nincs, aki meghallgatná? Szeretnél fejlődni a kommunikáció, csapatmunka, önbizalom terén, de az iskolában kevés alkalom adódik erre?
A Vox Pop programban lehetőséged van arra, hogy többet megtudj a világról, magadról, új barátokat szerezz az ország különböző pontjairól, és olyan tudást kapj, amire szükséged lesz ahhoz, hogy az életben sikeres légy.

 

Ha tanár vagy…

És keresed azokat az innovatív módszereket, amelyekkel segíteni tudod a diákjaid fejlődését? Szerinted is többről szól a tanári szerep a tananyag átadásánál? Szívesen lennél egy támogató szakmai közösség tagja?
A Vox Pop programban új élményeket szerezhetsz a diákjaiddal, hozzájárulhatsz egy összetartóbb iskolai közösség kialakulásához, kipróbálhatod magad a mentori szerepben, és folyamatosan számíthatsz hasonlóan gondolkodó szakemberek odafigyelésére és támogatására.

 

Ha van egy középiskolás gyereked…

És szerinted is fontos, hogy az iskolai ismereteken túl olyan tapasztalatokra és készségekre is szert tegyen, amelyekre biztosan szüksége lesz majd a munka világában?
A Vox Pop programban a fiatalok ingyenesen vehetnek részt, képzéseket, mentorálást kapnak, hogy az iskola falait elhagyva ki tudjanak állni magukért, önismeretre tegyenek szert, könnyebben megtalálják a helyüket a világban.

 

 Miért fontos ez a program? 

 

Számos kutatás támasztja alá, hogy a magyar fiatalok kihívásokkal küzdenek a hatékony kommunikáció, problémamegoldás, csapatmunka terén. A pályakezdők egyik hiányossága, hogy nem tudnak önállóan gondolkodni és az elképzeléseik mellett érvelni. Ezzel párhuzamosan a helyi közösségekben kevés az érdemi együttműködés és párbeszéd a fiatalok és az őket körülvevő felnőttek között. A fiatalok idővel elhagyják a helyet, ahol felnőttek, nem érzik úgy, hogy van szerepük a helyi közösség életében.
A Vox Pop egyszerre kínál fejlődési lehetőséget a fiatalok számára, és arra, hogy a közösségben valódi párbeszéd induljon el a generációk között.

 

 Mik a részvétel feltételei? 

 

  • A programban való részvétel ingyenes.
  • Egy iskolából egy mentortanár és három középiskolás fiatal jelentkezhet (a programban informális csoportok tagjai és felnőtt segítőjük is részt vehet).
  • Magyarország bármely településéről fogadunk jelentkezőket.

 

Mit nyújtanak a szervezők?

  • 25 órányi képzést a résztvevő fiatalok és mentor tanáruk számára.
  • Szakmai hátteret: ingyenes módszertani tartalmakat és eszközöket, tanúsítványt a részvételről.

 

Mit vállalnak a résztvevők?

  • Részt vesznek a programhoz kapcsolódó képzéseken és találkozókon.
  • Megvalósítanak három helyi vitaeseményt fiatalok és felnőttek bevonásával. (15fő/alkalom, 120 perc időtartam)

 

 Mi fog történni? 

 

FELKÉSZÍTŐ KÉPZÉS PANNONHALMÁN (2017. november 10-12.)
Készségfejlesztő képzés a fiatalok és módszertani tréning a mentorok számára, ahol a helyi események megszervezésére készülhetnek fel.

 

HELYI VITAESEMÉNYEK (2017. november – 2018. április)
Rövid (120 perc) időtartamú, szűk körű (15 fő), meghatározott módszertan szerint megvalósuló beszélgetések fiatalok és a helyi közösség meghatározó szereplői (szakértők, döntéshozók) között.

 

IDŐKÖZI KÉPZÉS (2018. február)
Kétnapos esemény, melyen a résztvevők lehetőséget kapnak a tapasztalatok megosztására, és további ismeretek szerzésére a kommunikáció, hatékony prezentáció terén.

 

ÖSSZEFOGLALÓK ELKÉSZÍTÉSE (2018. április-május)
A résztvevők a helyi beszélgetések tapasztalatait egy összefoglalóban megfogalmazzák és megosztják.

 

ZÁRÓESEMÉNY (2018. május)
Egynapos esemény, amely lehetőség az újabb találkozásra, értékelésre, az eredmények megmutatására.

 

 

 Hogyan lehet jelentkezni? 

 

Jelentkezni egy online űrlap kitöltésével lehet 2017. október 17-ig.

 

 Jelentkezem! 

 

Korlátozott számban tudunk résztvevőket fogadni – ha a létszámkeret betelt, a jelentkezést lezárjuk.

Csak csoportok (3 diák, 1 mentor) jelentkezését tudjuk fogadni, egyénekét nem. Kérjük, akkor jelentkezz, ha a program egészén részt tudsz venni.

 

 Kapcsolat 

 

Belinszky Anna | belinszky.anna@i-dia.org | 0630 402 41 04

 

A projekt az Európai Unió által kezdeményezett Strukturált Párbeszéd folyamat hazai megvalósulása.

A projekt az Európai Bizottság támogatásával valósul meg. A projekt tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság vagy az Erasmus+ Program véleményét, mely intézmények felelőssége a projektre nem terjed ki.