Keresés
Close this search box.

Vox Pop, avagy a jó viták receptjeVox Pop: the recipe of great debates

 

Hogyan teremtsük meg az igazán jó beszélgetések, érdemi viták feltételeit?

 

Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján bátran állítjuk, a DIA „konyhájában” sikerült kikísérleteznünk a legjobb vitaesemények receptjét.

 

 

 

Első lépés: az előkészületek

 

Ahhoz, hogy megfelelően tápláló legyen a menünk, azokból az összetevőkből indultunk ki, amiket a DIA konyhájában találtunk.

 

A Vox Pop programunkkal azt a célt tűztük ki, hogy az ország különböző szegleteiből érkező fiatalokat felkészítsük és támogassunk olyan helyi párbeszéd-események elindításában és megvalósításában, melyek az ő nézőpontjaik és problémafelvetéseik mentén kezdeményeznek véleménycserét döntéshozókkal.

 

A folyamatot úgy építettük fel, hogy legyen lehetőség arra, hogy a tanárok és diákjaik egymástól tanulhassanak (főként készségfejlesztő gyakorlatok révén), és önismeretre is szert tegyenek (saját szerepekről, saját feladatokról) is. Feltételeztük, hogy ha jól alakítjuk ki a képzések tartalmát, akkor az új tapasztalatok és a közös tanulás révén sikerül elősegíteni azt a pozitív és tanulási hatékonyságot támogató légkört, mely ahhoz szükséges, hogy a résztvevők az eseményeket hatékonyan tudják megszervezni, és közben a közös munka a tanár-diák viszonyra is jótékonyan hasson.

 

A menü nélkülözhetetlen hozzávalói tehát: lelkes és nyitott diákok, felkészült pedagógusok, innovatív módszertan, vitajáték

 

A Vox Pop programra 14,  három fős csapat jelentkezett egy-egy pedagógussal együttműködve. A résztvevők az ország különböző településeiről érkeztek (Budapest, Debrecen, Gyomaendrőd, Győr, Kiskunhalas, Miskolc, Makó, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján) azzal az egyértelmű elhatározással, hogy az iskola falai közé bevigyenek egy olyan módszert és tudást, amely elősegíti a nyílt kommunikációt, a nézőpontok sokféleségének elfogadását és megismerését, és közben elmélyíti a résztvevők tudását egy a fiatalokat érintő témáról.

 

A számok mellett azt is fontos megemlíteni, hogy az iskolai eseményeket a diákok szervezték, az ő feladatuk volt a témák kiválasztása, a külső szakértők felkutatása és meghívása, az esemény kommunikációja, míg a pedagógusok szerepe a diákok támogatása, mentorálása volt.

 

Annak érdekében, hogy minél izgalmasabbak legyenek a vitaesemények, és a diákok minél profibb módon tudjanak beszélgetéseket facilitálni, kidolgoztunk egy teljesen új módszertant és eszközt, a Vox Pop Vitajátékot. A játék elsöprő sikert aratott már az első kipróbáláskor, noha  nagyon izgultunk, hogyan fog működni az ötletünk.  A játékban az érvelésé a főszerep, miközben van egy közös cél is, ami nem a legtöbb társasjátékkal ellentétben nem a győzelem, hanem az együttműködés. Vajon elég érdekes lesz-e a téma számukra? Vajon ki merik-e fejteni a véleményüket egymás előtt? Vajon van-e elegendő tudásuk a hamis érvek kiszűrésére?  – de a visszajelzések végül abban erősítettek meg bennünket, hogy nagyon izgalmasnak és inspirálónak élték meg a diákok és tanáraik a játékot, és harcra készen indultak haza a csapatok.

 

 

Fűszerkeverék: lepd meg a vendégeket valami mással

 

Munkánk során szeretjük kihívások elé állítani, és az egyéni komfortzónából való kilépés által sikerélményekhez juttatni programjaink résztvevőit. Ezért is gondoltunk arra, hogy bár résztvevőink vélhetően arra számítanak, hogy a folyamat során végig vitakészség-fejlesztésben  fognak részesülni, mi mégis úgy döntöttünk, hogy az is épp olyan fontos, hogy párbeszéd-eseményeiket vonzóvá tudják tenni, illetve hogy magukat az eseményeket változatos eszközökkel tudják hirdetni és az eseményen az adott témát színesen felvezetni.

 

 

Mindezeket megfontolva jutottunk arra, hogy a második képzés során innovatív workshopok keretén belül teremtünk tanulási lehetőséget arra, hogy különböző kommunikációs technikákat és módszereket (kreatív írás, grafikus tervezés, grafikus jegyzetelés és fotózás) sajátíthassanak el mind a fiatalok mind a tanárok.

 

Desszert is lesz? A puding próbája

 

A képzést követően projektvezetőként meglátogattam az összes helyszínt, ahol olyan izgalmas témákkal találkoztam, mint: Szükség van a mindennapos testnevelésre. Megéri külföldön tovább tanulni. Igazolhasson a szülő a gyermekének 3-nál több napot egy tanévben.

 

Ami szinte minden helyszínen és eseményen közös volt, az a lelkiismeretes és jól átgondolt szervezés, és az elköteleződés. Érződött: a résztvevők nem letudni akarják vállalt feladataikat, hanem időt szánnak a döntéshozók kiválasztására, meghívására, a résztvevők összehangolására, a vita témájának kiválasztására, előkészítésére. S noha utóbbi sokszor gyakorlott csoportvezetői készségeket igényel egy tematika tervezésénél, a fiatalok bátran és megfontoltan vágtak bele ebbe az izgalmas feladatba, hiszen a képzéseken felvérteztük őket játékokkal, módszerekkel, technikákkal, és nem utolsósorban élvezték tanáraik hatékony támogatását.

 

A meghívott szakértők, és döntéshozók több esetben is jelezték, hogy nagyon jól érezték magukat, és volt olyan iskolaigazgató is, akinek a véleményét a vita során sikerült elmozdítani.

 

Remélhetőleg ezeket a diákok is sikerélményként könyvelik el, hiszen ha ők nem tanultak volna ilyen kitartóan, és nem szervezték volna meg ilyen színvonalasan ezeket az alkalmakat, akkor a résztvevők, szervezők és meghívottak nem csak egy tapasztalattal lennének szegényebbek, hanem az adott kérdésekről is kevésbé árnyaltan gondolkodnának.

 

Kezdhetjük teríteni az ünnepi asztalt

 

Záróeseményünk még csak most következik. Egy kiadós vitajáték mellett jó nagy ünneplést szeretnénk csapni, hogy elismerjük azt a mérhetetlen sok munkát, odaadást, figyelmet és türelmet, amit a csapatok ebbe a projektbe fektettek, valamint azt a fejlődést, amin keresztül mentek. Egyúttal szeretnénk értékelni és kielemezni a közös élményeket, ill. azt, milyen hatása volt ezeknek a fiatalokra és tanáraikra. Az eddigi visszajelzések azonban nagyon biztatóak, például a projekt hatására az egyik diákrésztvevő tollából már meg is született egy cikk.

 

És az egészben talán az a legjobb, hogy ezt nem lehet abbahagyni. Akinek fontos lett a kiegyensúlyozott vita, a másik érveinek meghallgatása, a szépen felépített érvelés, az már nem fogja másként csinálni. Mert vitázni jó.

 

Korenyák Zsófi

 How can we create ideal conditions for good conversations and meaningful debates?