Keresés
Close this search box.

Vezetőváltás okosan? – Lencse-Csík Orsi tapasztalatai

2020 júniusában született meg az elhatározás: legyen új vezetője a DIA-nak. De hogyan lehet egy vezetőváltási folyamatot jól csinálni? Hogyan lesz az átmenet a vezetőknek és a szervezetnek a lehető legharmonikusabb? Lencse-Csík Orsi szakmai vezető személyes hangvételű bejegyzése arról, hogyan élte meg a DIA vezetésének átvételét.

 

Igaz, régóta érlelődött már ez a döntés a vezetőváltásról, de egy ekkora kaliberű változás mind egyéni, mind szervezeti szinten tartogat kihívásokat. Sajnos rajtunk kívül álló okok miatt az átadás-átvétel nem az eredeti tervek szerint zajlott. És noha nagyon vágytam a kihívásokra és az új pozícióval járó feladatokra végül a mélyvízben kellett helytállnom. 

 

Azt sem feledhetjük el, hogy egy olyan karizmatikus vezetőtől vettem át ezt a szerepet, aki tulajdonképpen egyenlő a DIA-val és azzal a szakmai minőséggel, amit ez a szervezet jelképez. De ezzel együtt azt is szem előtt tartottam, hogy szerettem volna betölteni ezt a pozíciót és a lehető legmagasabb szinten tenni a DIA célkitűzéseiért, a csapatért, annak építéséért és a közös fejlődésünkért. 

 

Kicsivel több mint 1,5 éve töltöm be ezt a pozíciót. Noha nem mondom, hogy nem okoz kihívásokat, néha akár álmatlan éjszakákat ez a szerep, mégis nagyon élvezem és úgy érzem, tele vagyok energiával, mert azért dolgozhatok, hogy a DIA mindig egy kicsivel több és jobb legyen, mint amilyen tegnap volt. 

 

A kedvenc, egyben legizgalmasabb tevékenységem a stábbal való közös munka mind egyéni, mind szervezeti szinten. Alapvetően talán még mindig inkább gondolok magamra trénerként, mint vezetőként, így az egész stábhoz és szervezethez valahogy úgy állok, mint a legkedvencebb osztályomhoz, csoportomhoz, akikkel nap mint nap csapatépítő-szervezetfejlesztő foglalkozásokat tarthatok. Szerencsére külső támogatást is kapunk ahhoz, hogy ezek, a fejlődésünket szolgáló folyamatok minél professzionálisabbak legyenek. A Social Impact csapatának köszönhetően egy pro bono szervezetfejlesztésben lehetett részünk, míg az Edisonplatform Edison 100 közösségének és az ActionLab csapatának jóvoltából egy vezetőképzésen vehetek részt, sőt szintén az Edisonplatformnak köszönhetően a nemrégiben indult Bridge Leaders árnyékprogramban csiszolgathatom vezetői képességiemet vállalati és civil szereplők közreműködésével. 

 

Amikor átvettem a DIA hajójának kormányzását rengeteget beszélgettem a stáb tagokkal külön-külön és együtt is a kifejezetten csapatépítő, stratégia alkotó alkalmakkor. Azóta is prioritás, hogy a mindennapokban is figyelmet fordítsak a jelzéseikre, észrevételeikre, hogylétükre a szervezetben, ugyanis nekem nagyon fontos volt, hogy ez a szervezeti változás velük együtt valósuljon meg, az ő beleszólásukkal, ötleteikkel, javaslataikkal. Vitathatatlan, hogy egy vezetőnek rendelkeznie kell tervekkel, célokkal és tudnia kell mit akar elérni, de az odáig vezető út csak egy elkötelezett csapattal lehetséges, akik a bizalmi légkör és a bevonódás miatt hatékonyan tudják ezt támogatni. Nagyon sokat jelentett ebben a folyamatban nekem a már említett szervezetfejlesztés és vezetőképzés is,  aminek a tanulságait rögtön be is tudtam forgatni a szervezeti működésünkbe. 2020 szeptembere óta is sokat alakult a szervezet, de ez a folyamatos egymásra figyelés, közös tanulás egyre jobban összekovácsol minket, ráadásul a szervezeti céljaink és az odáig vezető út mindenki számára tisztázottá vált, így mindenki pontosan tudja, hogyan tudja ezen célok megvalósulását támogatni. 

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy az, ahol most tartunk nem lenne lehetséges a múltunk nélkül. Elképesztően sokat köszönhet a DIA Galambos Ritának, hiszen szakmailag olyan alapokat rakott le és olyan projekteket valósított meg, melyek vitathatatlanná tették a szervezet szakmai relevanciáját és helyét a civil szférában. Hálás vagyok neki, hogy egy ilyen szakmailag is rangos és elismert szervezetet vehettem át. Egyrészt nagyon jó dolog, hogy ha kimondom a DIA nevét, az egyet jelent a minőséggel, másrészt pedig feladja a leckét, hogy továbbra is ezt a szakmailag magas szintet képviseljük minden megjelenésünkben, legyen szó szakmai tartalmakról, módszertani kiadványról, arculati elemekről. 

 

Összességében elmondható rólunk, a DIA-ról, hogy jól vagyunk, tele pozitív energiával és tenni akarással a céljaink elérése érdekében.

Nekem hatalmas öröm a DIA stábjával együtt dolgozni, nagyon inspirálnak és támogatnak mindenben. Az ötleteimre, javaslataimra sosem az a reakciójuk, hogy kösz nem, hanem inkább megkérdezik, hogyan csináljuk. A közös gondolkodás és az, hogy a szervezetet együtt alakítjuk és működtetjük elképesztően sokat jelent mindenkinek. Köszi nektek, DIA stáb!

 

Hajózunk tovább!