Keresés
Close this search box.

Van értelme a műanyagmentes júliusnak? – Vox Pop mentőöv

Nyomtatható mentőövcsomag a cikk végén.

Kinek kellene elsősorban cselekednie a klímaváltozás megállítása érdekében? A kormányoknak kellene keményebben szabályozniuk az ipart? A cégeknek kellene zöldebben működni? A fogyasztóknak kellene tudatosabb döntéseket hozni? Ebben a Vox Pop tételmondatban az állampolgárok szerepét és lehetőségeit lehet szabadon, de mégis keretek között átbeszélni.

De mi az a Vox Pop?

 

 

A Vox Pop egy olyan játék és eszköz, aminek segítségével a formális vitázásban kevéssé jártas társaság is képes egy témát alaposan és élvezetesen megvitatni úgy, hogy mindenki azonos módon vesz részt a beszélgetésben. Egy fejlesztő eszköz, ami segít új tudást szerezni és nem utolsó sorban: közelebb kerülni egymáshoz. A játék során a résztvevők a tételmondat mellett vagy ellen fogalmaznak meg érveket. Ám néha a legjobbakkal is megesik, hogy kifogynak az érvekből vagy egyszerűen egy kis inspirációra, információra van szükségük. Ilyenkor tudnak a játékosok egy menet során egyszer akcióként mentőöv kártyát húzni.

 

A mentőöv ki tud húzni a szorult helyzetből és segítséget nyújt abban, hogy hiteles és releváns tényeket ismerjünk meg a tételmondatról. Egy tételmondathoz tartozik 6-8 kártyára nyomtatott mentőöv. Minden mentőövön egy információ, statisztika, törvény, idézet szerepel.

 

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy milyen egy jó mentőöv és hogyan álljunk neki a saját kártyák készítésének.

 

A tételmondat egészen pontosan így hangzik:

 

A műanyagmentes július jellegű kampányok jelentősen hozzájárulnak a klímakatasztrófa mérsékléséhez.

 

A műanyagmentes július egy olyan kihívás, mely során az emberek egy hónapon keresztül igyekeznek olyan termékeket vásárolni és szolgáltatásokat igénybe venni, amelyek által minimális mennyiségű műanyag kerül a kukákba.

 

 

Sokan úgy gondolják, hogy aránytévesztés nagy hangsúlyt fektetni a háztartási fogyasztásra, hiszen ez töredéke annak, amit a gyárak és az ipar előállít. Az érvelés szerint az ilyen kampányok a hétköznapi embereket állítják fókuszba és vádolják a klímakatasztrófa előidézésével, mikor valójában az ő hétköznapi választásaik (pl. szívószál, nejlon zacskó) alig számítanak valamit.

 

Mások szerint az emberek apró döntései formálják a világot, hiszen több mint 7 milliárd társunk egy-egy tudatosabb választása hatalmas mennyiségű hulladékot jelenthet. Illetve a vásárlói döntésekkel tudunk hatékonyan befolyásolni nagy cégeket a változtatásra. A műanyagmentes július egy kihívás, amely alkalmat kínál, hogy felfedezzünk olyan környezetbarát alternatívákat és kialakítsunk olyan szokásokat, melyeket a kampány után is velünk maradnak.

 

 

Az összegyűjtött mentőövek bemutatnak olyan esetet, amikor cégek is csatlakoztak a kezdeményezéshez, láthatunk összehasonlító adatokat a hulladék mennyiségéről júliusban, és arról is elgondolkodhatunk, hogy a környezetvédelmi kampány milyen hatást gyakorolt, illetve miről feledkezett meg.

 

Senki nem tudja pontosan, hogyan kellene felvennünk a harcot a szennyezéssel és a globális felmelegedéssel, de nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok hiteles információkhoz jussanak a témában és kritikusan vizsgáljanak meg több szempontot.

 

Jó vitázást kívánunk!

A műanyagmentes július jellegű kampányok jelentősen hozzájárulnak a klímakatasztrófa mérsékléséhez MENTŐÖV LETÖLTÉS