Te is lehetsz kutató!

Kutatások tervezéséhez, megvalósításához, bemutatásához és az álhírekkel való megküzdéshez gyűjtöttünk ötleteket új módszertani kiadványunkba, melyet Youth Voice projektünk tapasztalatai inspiráltak.

 

Hiszünk abban, hogy mindenki kutathat, és hogy a kutatói készségek az élet legkülönbözőbb területein hasznosíthatók. Ahogy A kutatáshoz való jog című írásában Arjun Appadurai is megfogalmazta:

„A kutatás nem más, mint egy általános képesség speciális megnevezése, azé a képességé, amely alapján szakszerű módon tájékozódhatunk olyan dolgokról, amelyeket ismernünk kellene, de még nem ismerünk. Ebben az értelemben minden emberi lény kutató.”

 

 

Melyik egyetem való nekem? Hol mennyi a kezdő fizetés? Igaz-e a hír, amit a barátomtól hallottam? Melyik hátizsák a legjobb ár-érték arányban? Hogyan kell megszerelni az elromlott csapot? Mind olyan kérdések, amelyekre kutatással kaphatjuk meg a választ. A kisgyerekek első pillanattól kezdve kíváncsiak, és kutatják, tapasztalat által ismerik meg a világot. Nagyobb korunkban sincs ez másképp, hiszen a mindennapokban vég nélkül keresünk információt a minket érdeklő kérdésekre, megoldást a minket érintő problémákra.

 

A tudományos közeg gyakran igyekszik az akadémikusok kiváltságának beállítani a kutatást, amire csak akkor „jogosult” az ember, ha elvégzett minimum egy doktori képzést és kitanulta a hivatalos kutatási módszerek minden csínját-bínját. Mi azonban azt gondoljuk, hogy a kutatás fogalma közel sem olyan szűk, mint ahogy ezt akadémiai közegben használni szokás.

A kutatás számunkra a tájékozódás, információgyűjtés, megoldáskeresés folyamata, ami az emberi kíváncsiságon és találékonyságon alapul.

 

 

A közös kutatást minden pedagógus, ifjúsági szakember, hivatalos keretek között működő vagy önszerveződő diákcsoport számára ajánljuk, hiszen egy kutatási folyamatban való aktív részvétel – a fiatalok saját bevallása és tanáraik beszámolója szerint is – számos kompetenciát fejleszt. A kutatás elsősorban a kritikus gondolkodást erősíti: elemző látásmódra, forráskritikára tanít, és segít megérteni az ok-okozati összefüggéseket. Aki kutat, tapasztaltabb problémamegoldóvá válik, bátrabban tekint egy jelenségre több nézőpontból, és önállóbban fogalmaz meg kritikát és kérdéseket. A kutatás ugyanakkor a legtöbb esetben csapatmunka is, amelyhez jó adag empátiára, türelemre és együttműködőkészségre is szükség van. Azok pedig, akik eljutnak odáig, hogy ne csak megvalósítsák, de be is mutassák a kutatásukat, a lényegkiemelésben, az írásos, prezentációs és beszédkészségekben, valamint a digitális kompetenciákban is jelentősen fejlődnek.

 

Olyan képességek ezek, amik felkészítik a fiatalokat az egyetemre, a munkaerőpiacra, vagy akár az akadémiai kutatómunkára is. De legfőképpen megtanulnak kritikusan gondolkodni és megbízhatóan tájékozódni, ami minden állampolgár alapkompetenciája kellene, hogy legyen. Te is lehetsz kutató című kiadványunkkal az a célunk, hogy minél többen alkalmazzák a működő módszereket és jó gyakorlatokat, és minél több fiatalhoz jusson el ez az élmény, amit a közös és szabad kutatás tud adni.

 

 

*****

 

A kiadvány elérhető a DIA honlapján: https://i-dia.org/tudas/

 

Figyeljétek a blogot, ahol a következő hetekben több cikket is publikálunk a kiadványból, közös gondolkodásra invitálva titeket. Ha a kiadvánnyal vagy a bemutatott ötletekkel kapcsolatban kérdésetek, észrevételetek van, írjatok nekünk a hellodia@i-dia.org címre.

 

Kutassatok bátran!

 

írta: Vujovits Júlia

szerkesztette: Belinszky Anna