Keresés
Close this search box.

Te is lehetsz kutató!

Kutatások tervezéséhez, megvalósításához, bemutatásához és az álhírekkel való megküzdéshez gyűjtöttünk ötleteket új módszertani kiadványunkba, melyet Youth Voice projektünk tapasztalatai inspiráltak.

 

Hiszünk abban, hogy mindenki kutathat, és hogy a kutatói készségek az élet legkülönbözőbb területein hasznosíthatók. Ahogy A kutatáshoz való jog című írásában Arjun Appadurai is megfogalmazta:

„A kutatás nem más, mint egy általános képesség speciális megnevezése, azé a képességé, amely alapján szakszerű módon tájékozódhatunk olyan dolgokról, amelyeket ismernünk kellene, de még nem ismerünk. Ebben az értelemben minden emberi lény kutató.”

 

 

Melyik egyetem való nekem? Hol mennyi a kezdő fizetés? Igaz-e a hír, amit a barátomtól hallottam? Melyik hátizsák a legjobb ár-érték arányban? Hogyan kell megszerelni az elromlott csapot? Mind olyan kérdések, amelyekre kutatással kaphatjuk meg a választ. A kisgyerekek első pillanattól kezdve kíváncsiak, és kutatják, tapasztalat által ismerik meg a világot. Nagyobb korunkban sincs ez másképp, hiszen a mindennapokban vég nélkül keresünk információt a minket érdeklő kérdésekre, megoldást a minket érintő problémákra.

 

A tudományos közeg gyakran igyekszik az akadémikusok kiváltságának beállítani a kutatást, amire csak akkor „jogosult” az ember, ha elvégzett minimum egy doktori képzést és kitanulta a hivatalos kutatási módszerek minden csínját-bínját. Mi azonban azt gondoljuk, hogy a kutatás fogalma közel sem olyan szűk, mint ahogy ezt akadémiai közegben használni szokás.

A kutatás számunkra a tájékozódás, információgyűjtés, megoldáskeresés folyamata, ami az emberi kíváncsiságon és találékonyságon alapul.

 

 

A közös kutatást minden pedagógus, ifjúsági szakember, hivatalos keretek között működő vagy önszerveződő diákcsoport számára ajánljuk, hiszen egy kutatási folyamatban való aktív részvétel – a fiatalok saját bevallása és tanáraik beszámolója szerint is – számos kompetenciát fejleszt. A kutatás elsősorban a kritikus gondolkodást erősíti: elemző látásmódra, forráskritikára tanít, és segít megérteni az ok-okozati összefüggéseket. Aki kutat, tapasztaltabb problémamegoldóvá válik, bátrabban tekint egy jelenségre több nézőpontból, és önállóbban fogalmaz meg kritikát és kérdéseket. A kutatás ugyanakkor a legtöbb esetben csapatmunka is, amelyhez jó adag empátiára, türelemre és együttműködőkészségre is szükség van. Azok pedig, akik eljutnak odáig, hogy ne csak megvalósítsák, de be is mutassák a kutatásukat, a lényegkiemelésben, az írásos, prezentációs és beszédkészségekben, valamint a digitális kompetenciákban is jelentősen fejlődnek.

 

Olyan képességek ezek, amik felkészítik a fiatalokat az egyetemre, a munkaerőpiacra, vagy akár az akadémiai kutatómunkára is. De legfőképpen megtanulnak kritikusan gondolkodni és megbízhatóan tájékozódni, ami minden állampolgár alapkompetenciája kellene, hogy legyen. Te is lehetsz kutató című kiadványunkkal az a célunk, hogy minél többen alkalmazzák a működő módszereket és jó gyakorlatokat, és minél több fiatalhoz jusson el ez az élmény, amit a közös és szabad kutatás tud adni.

 

 

*****

 

A kiadvány elérhető a DIA honlapján: https://i-dia.org/tudas/

 

Figyeljétek a blogot, ahol a következő hetekben több cikket is publikálunk a kiadványból, közös gondolkodásra invitálva titeket. Ha a kiadvánnyal vagy a bemutatott ötletekkel kapcsolatban kérdésetek, észrevételetek van, írjatok nekünk a hellodia@i-dia.org címre.

 

Kutassatok bátran!

 

írta: Vujovits Júlia

szerkesztette: Belinszky Anna