Keresés
Close this search box.

Okostelefonozás órán… Mit kezdjünk vele? – Vox Pop mentőöv

Nyomtatható mentőövcsomag a cikk végén!

 

Jól vitázni nem könnyű. A DIA azon dolgozik, hogy a ma felnövekvő generáció kulturáltan és hozzáértően tudja megvitatni a mindenkit érintő közügyeket. Lehet, hogy másképp gondolkodunk, de együtt kell működnünk, hogy haladni tudjunk.

 

Vox Pop, ahol a közösségi vita és a társasjátékozás élménye találkozik.

 

A Vox Pop egy olyan játék és eszköz, aminek segítségével a formális vitázásban kevéssé jártas társaság is képes egy témát alaposan és élvezetesen megvitatni úgy, hogy mindenki azonos módon vesz részt a beszélgetésben.Egy fejlesztő eszköz, ami segít új tudást szerezni és nem utolsó sorban: közelebb kerülni egymáshoz.

A játék során a résztvevők a tételmondat mellett vagy ellen fogalmaznak meg érveket. Ám néha a legjobbakkal is megesik, hogy kifogynak az érvekből vagy egyszerűen egy kis inspirációra, információra van szükségük. Ilyenkor tudnak a játékosok egy menet során egyszer akcióként mentőöv kártyát húzni.

 

A mentőöv ki tud húzni a szorult helyzetből és segítséget nyújt abban, hogy hiteles és releváns tényeket ismerjünk meg a tételmondatról. Egy tételmondathoz tartozik 6-8 kártyára nyomtatott mentőöv. Minden mentőövön egy információ, statisztika, törvény, idézet szerepel.

 

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy milyen egy jó mentőöv és hogyan álljunk neki a saját kártyák készítésének.

 

 

Amikor iskolában tartunk vitafoglalkozást, a tanároktól egyre gyakrabban halljuk, hogy hatalmas nehézséget jelent, hogy az óráknak ma az okostelefonokkal kell felvennie a versenyt a diákok figyelméért. És mégis melyik tanár tud olyan izgalmas lenni mint az egész világháló?

 

A tételmondat így hangzik:

 

„Ki kellene tiltani az okostelefonokat az iskolából.”

 

Egyes iskolák szigorúan kitiltották a telefonokat. Reggel le kell adni a portán a készülékeket és délután kaphatják vissza a diákok. Mások arra esküsznek, hogy a modern technika nyújtotta lehetőségeket be kell építeni az óra kereteibe, hiszen a figyelemelterelésen kívül remek lehetőséget nyújt az okostelefon órai kutatómunkára és interaktív feladatokhoz is hasznos.

 

Tapasztalatból lehet tudni, hogy gyakran még a legfigyelmesebb tanároknak sincs fogalma arról, hogy mi folyik az osztályteremben. A fiatalok játszi könnyedséggel chatelnek órán anélkül, hogy a tanár észrevenné. Tehát, ha nem látjuk a telefont, az nem jelenti azt, hogy nem is használják órán.

 

Meglepő módon olykor a diákok is szívesen érvelnek az okostelefon szigorúbb szabályozása mellett, mert maguk is azt érzik, hogy akaratuk ellenére is elvonja a figyelmüket, visszahúzza a szociális életüket és a képernyőfüggőség gátolja az osztályközösség kialakulását. Izgalmas meghallgatni a fiatalok véleményt a témában, de természetesen olyan közegben, ahol bátran kifejezhetik magukat és nincs olyan elvárás, hogy az okostelefon tiltás lenne a „helyes” álláspont.

 

 

Ha valakinek nem jut eszébe jó érv, vagy a résztvevők már ismétlik az elhangzottakat, akkor érdemes őket arra biztatni, hogy húzzanak mentőövet. Ha a játék során a vitázók nem használják fel az összes mentőövet, akkor a játék lezárása után közösen olvassuk fel az információkat és kötetlenül beszélgessünk róla! Ennél a témánál javasoljuk hogy kezdődjön el egy párbeszéd arról, hogy milyen mindenki számára elfogadható szabályokat, módszereket, ösztönzőket lehet alkalmazni, melyek a megfelelő mederben tartják a telefonozást és nem gátolják, hanem lehetőleg elősegítik a tanulást és a közösségi életet az iskolán belül. Beszélgethetünk arról, hogy hol kezdődik a függőség, és ha valaki saját maga úgy érzi, hogy kevesebbet akar telefonozni, inernetezi, akkor mit tud tenni és kitől számíthat támogatásra. Egy kreatív brainstorminggal innovatív ötletek születhetnek arról, hogy hogyan lehet akár alulról jövő kezdeményezéseket elindítani, amelyek az egészséges okostelefonhasználatot segítik elő.

 

Ki kellene tiltani az okostelefonokat az iskolából NYOMTATHATÓ MENTŐÖV LETÖLTÉS

 

 

Vujovits Juli