Közösségi vitaklubokkal a párbeszédért – ismerd meg a projektünket!

2023. január 21-én tartottuk meg az “Egy hajóban evezünk” projektünk második vitanapját. Néhány hangulatképet már mutattunk az alkalomról, most pedig arra gondoltunk, összefoglaljuk nektek, miről is szól ez az esemény, maga a projekt és hogyan tudtok kapcsolódni hozzá.

Csatári Tami írása

Fotó: Benkő M. Fanni

2022 januárjában indult az “Egy hajóban evezünk – közösségi vitaklubokkal a párbeszédért” projektünk, amelynek keretében közösségi vitaklubok jöttek létre az ország különböző pontjain a legkülönfélébb helyszíneken: tanodákban, középiskolákban, ifjúsági egyesületekben, közösségi terekben, egyetemen. Az elmúlt 1-2 félévben ezek a vitaklubok nemcsak megalakultak, de vitaklub vezetőik támogatásával bele is vetették magukat a közösségi vitázásba az adott csapatot érintő kérdések, témák és problémák mentén.

 

A vitanap célja, hogy ezek a közösségek ne csak izoláltan, helyi szinten működjenek, hanem egy nagyobb hálózat részeként egymáshoz is kapcsolódjanak. Ilyenkor minden vitaklubból érkeznek fiatalok és vitaklub vezetők is, akik vegyes csapatokban, különböző asztaloknál, állomásokon vagy épp egy nagy vitajátékban egyenrangú résztvevőként ismerkednek, játszanak, vitáznak, beszélgetnek más vitaklubok tagjaival, vezetőivel, a meghívott szakemberekkel és döntéshozókkal, sőt még a DIA stábjával is.

 

Ahogy írtuk, ez a mostani már nem is az első ilyen alkalom volt, a tavaly tavasszal csatlakozó vitaklubokkal májusban egy vitanapon, nyáron pedig a vitatáborban is találkoztunk. Ősszel aztán új tagokkal bővült a hálózatunk, így szeptembertől 11 állandó helyszínen folyt a közösségi vitázás. Remek volt ennyi helyről közel 80 résztvevővel találkozni és egy újabb vitanappal indítani az évet!

Fotó: Benkő M. Fanni

Nem is állunk itt meg, a már működő, rutinos vitaklubokkal a tavaszi félévben a vitakészségek és a vita gyakorlati hasznának mélyítését, új vitaformák megismerését illetve a vitaklub csapatának építését célozzuk meg.

 

Hálózatunkba pedig 2023 februárjától új vitaklubok jelentkezését is várjuk. Ha szívesen csatlakoznál, írj nekünk itt: hellodia@i-dia.org. A tárgyban tüntesd fel, hogy „vitaklub” vagy „egyhajóbanevezünk”.

 

Partnereink, akikkel egy hajóban eveztünk ebben a félévben: Balástyai Motiváció Tanoda, Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Élmény Tár Tanoda, ELTE PPK Tanár leszek! Hallgatói Műhely, Igazgyöngy Alapítvány Toldi Tanoda, Jövőt Építők Generációja Egyesület, KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület – Debrecen és Miskolc, Makói József Attila Gimnázium, Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum, Szegedi Motiváció Tanoda.

 

A projektet a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány valósítja meg az Európai Bizottság támogatásával.