Keresés
Close this search box.

Kézjelkódex (nem csak) videóhívásokhoz

Az elmúlt hetekben hirtelen nagyot változott körülöttünk a világ, és ahogy sok mindenki más, mi is átálltunk az online működésre. Naphosszat a számítógép előtt ülve számos videóhívásban veszünk részt, ami rengeteg új kihívással jár.

 

A DIA-ban szeretjük ezeket a komfortzónánkon kívüli helyzeteket, mert kiváló teret adnak új dolgok megtanulásának. Korábbi posztjainkban írtunk már arról, mire érdemes figyelni a képernyő előtt töltött fárasztó órák alatt, és javasoltunk olyan gyakorlatokat is, amik a leghosszabb videóhívást is feldobják. Most pedig van pár tippünk arra, hogyan tehetitek gördülékenyebbé a videós kommunikációt és hogyan strukturálhatjátok a virtuális térbe átkerült tanórákat és megbeszéléseket.

 

Szerencsére rengeteg platform áll a rendelkezésünkre, amin könnyedén és felhasználóbarátan videóhívásokat folytathatunk, sokszor azonban a technika ördöge mégis közbeszól, akadályozva ezzel az online órák és találkozók menetét. Lefagy a kép, késik a hang, hirtelen megszakad az internetkapcsolat. Mivel nem vagyunk jelen személyesen, a beszélgetőpartnereinkkel való kommunikáció nagyban akadályozott; arra a kis téglalapra korlátozódik, ahol hol jobb, hol rosszabb minőségben látjuk őket. Ennek köszönhetően sokkal nehezebb is egy ilyen beszélgetést moderálni, ami az egész virtuális találkozó minőségére rányomhatja a bélyegét.

 

Ha azonban kihasználjuk a videókameránk adta lehetőségeket és bevezetünk pár egyszerű kézjelet, sokkal könnyebben tudunk egymással kommunikálni még limitált technikai feltételek mellett is.

Ezért segítségül hívtuk a formális és közösségi vitázásban egyaránt használt jelzéseket, amikből GIF-et is készítettünk neked, hogy még egyszerűbb legyen a használatuk. Ezek alkalmazásával anélkül tudsz egy online beszélgetésben szót kérni vagy az egyetértésedet kifejezni, hogy más szavába kéne vágnod. A jelzések megtanulása egyáltalán nem bonyolult, és az offline világban is nagy hasznukat veheted.

 

Szót kérek

Emeld a nyitott tenyered a képernyő elé középmagasságban!

Egyetértek

Forgasd mindkét tenyered a képernyő előtt pár másodpercig!

Nem értek egyet

Formálj X-et a mellkasod (vagy ha ez nem látszik a videóban, az arcod) előtt!

Kérdésem van

Fordítsd el a kézfejed derékszögben a képernyő előtt!

Csendet kérek

Ezt a jelet leginkább sokszereplős videóhívásokban lehet jól használni, amikben könnyebben hangzavar alakulhat ki. Nyitott tenyérrel emeld a kezed a fejed fölé! Aki ezt látja, annak ugyanígy kell tennie, és ezzel párhuzamban csendben maradnia. Így egy zsúfolt beszélgetésben is pillanatok alatt csend lehet.

Rögzítettünk nektek egy kis videót is, amin a DIA stáb néhány tagja mutatja meg, mennyi mindenre jók ezek a mozdulatok. 

 

 

Mi már aktívan használjuk mindet a virtuális stábüléseink alatt; próbáljátok ki ti is! Reméljük, hasznos szereplői lesznek az egyre sűrűsödő videóhívásoknak.

 

 

Tillinger Zsófia