Keresés
Close this search box.

Iskola és politika – Vox Pop mentőöv

Nyomtatható mentőövcsomag a cikk végén.

 

Vox Pop, ahol a közösségi vita és a társasjátékozás élménye találkozik.

 

Jól vitázni nem könnyű. A DIA azon dolgozik, hogy a ma felnövekvő generáció kulturáltan és hozzáértően tudja megvitatni a mindenkit érintő közügyeket. Lehet, hogy másképp gondolkodunk, de együtt kell működnünk, hogy haladni tudjunk.

 

A Vox Pop egy olyan játék és eszköz, aminek segítségével a formális vitázásban kevéssé jártas társaság is képes egy témát alaposan és élvezetesen megvitatni úgy, hogy mindenki azonos módon vesz részt a beszélgetésben.Egy fejlesztő eszköz, ami segít új tudást szerezni és nem utolsó sorban: közelebb kerülni egymáshoz.

A játék során a résztvevők a tételmondat mellett vagy ellen fogalmaznak meg érveket. Ám néha a legjobbakkal is megesik, hogy kifogynak az érvekből vagy egyszerűen egy kis inspirációra, információra van szükségük. Ilyenkor tudnak a játékosok egy menet során egyszer akcióként mentőöv kártyát húzni.

 

A mentőöv ki tud húzni a szorult helyzetből és segítséget nyújt abban, hogy hiteles és releváns tényeket ismerjünk meg a tételmondatról. Egy tételmondathoz tartozik 6-8 kártyára nyomtatott mentőöv. Minden mentőövön egy információ, statisztika, törvény, idézet szerepel.

 

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy milyen egy jó mentőöv és hogyan álljunk neki a saját kártyák készítésének.

 

 

Az egyik leginkább bevált tételmondatunk, ami a DIA stáb szíve csücske a következő:

„Szükség lenne arra, hogy az iskolában a tanárok politikáról beszéljenek a diákokkal”

 

Rengeteg játékot játszottunk ebben a témában és remekül működik diákokkal, tanárokkal és felnőtt csoportokkal egyaránt. Mivel mindenki járt iskolába, ezért mindenkinek van tapasztalata és véleménye erről a kérdésről. Elsősorban 14 éves kortól ajánljuk.

 

Érdemes megvitatni a résztvevőkkel, hogy mi a különbség a politika és a pártpolitika között. Akár gyűjthetünk írásokat, véleményeket arról, hogy a politika mit is jelent pár fontosabb gondolkodónak. Ha valakinek nem jut eszébe jó érv, vagy a résztvevők már ismétlik az elhangzottakat, akkor érdemes őket arra biztatni, hogy húzzanak mentőövet. Ha a játék során a vitázók nem használják fel az összes mentőövet, akkor a játék lezárása után közösen olvassuk fel az információkat és kötetlenül beszélgessünk róla!

 

Nyomtatható mentőöv:

 

Szükség lenne arra, hogy az iskolában a tanárok politikáról beszéljenek a diákokkal NYOMTATHATÓ MENTŐÖV LETÖLTÉS