Keresés
Close this search box.

Így vitázunk mi – Senior vitaklubjaink vendégposztja

Az idei vitanap szakmai tartalmából a senior vitaklubjaink is nagy részt vállaltak, ugyanis a délelőtt folyamán három állomáson, az általuk vezetett formában és témában vitázhattak velük a résztvevők forgó rendszerben. A tartalomról és az élményről ők maguk számolnak be: Senior vitaklubjaink vendégposztja következik.

Venkli Virág, KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület debreceni vitaklubja

Nálam a négysarkos vitában próbálhatták ki magukat a résztvevők, akik három csapatban, körforgás szerűen vettek részt a különböző állomásokon.

Az én állomásomon az emberi jogok téma volt, erre három tételmondattal is készültem; 

  • Az iskolákban térfigyelő kamerákat kellene felszerelni.
  • Az emberi klónozást engedélyezni kellene.
  • Jobb tanárnak lenni, mint diáknak.

Két csapat két tételmondatot is ki tudott vesézni, egy csapatnak viszont csak egyre volt ideje, annyira belemerültek a témába. Nagyon jó volt hallgatni a disputázást, értékes gondolatok, mondatok hangzottak el, amelyek bizonyítják, hogy mennyi minden érdekli a mai fiatalokat. Szerintem lehetett volna több időt szánni ezekre a feladatokra, de összességében számomra nagyon pozitív volt.

Fotó: Benkő M. Fanni

Bozóki Anna, Horváth Anna, Mutier Uszáma – Motiváció Műhely balástyai és szegedi vitaklubja

A vitanap résztvevői ezen az állomáson az LMBT+ témakörében sorakoztathatták fel érveiket. A vitajáték a képviseleti kooperatív vita és az érvlabda formáját ötvözve épült fel. A játék időtartama körülbelül 20 perc volt. Kezdésképpen kis csoportokban (4-5 fő) dolgozva kellett a következő tételmondat alapján minél több mellette és ellene szóló érvet összeszedniük. „A biszexuálisok könnyebben találnak párt maguknak”. Erre mindössze 5 percet kaptak. Ezt követően a csapatok kiválasztottak maguk közül egy képviselőt, akinek a feladata az összegyűjtött érvek közösségi vitában való képviselete volt. A csoportokból delegált képviselők az érvlabda módszerét alkalmazva vetették össze érveiket. A legfiatalabb képviselő tetszőlegesen hozott a tételmondat mellett vagy ellene szóló érvet, majd tovább dobta a labdát a következő képviselőnek meghatározva, hogy pro vagy contra érv hangozzon el. A játék egészen addig folytatódott míg a képviselők kifogytak az érvekből. Szerencsére a játék során minden csoport felhasználhatott egyszer egy mentőöv lehetőséget, amely jelen esetben a DIA egyik vitaszakértőjének érvajándékát jelentette. Így a csoport továbbra is játékban maradhatott.

A résztvevői aktivitás érdekében a képviselők csoportjai a vitázás közben figyelték, hogy az elhangzott érvek az érvképletnek megfelelően, érvelési hibáktól mentesen hangoztak el. Ebben az eléjük kirakott érvszörny kártyák nyújtottak támpontot.

A témakör rendkívül aktív vita folyamatot indított el. A résztvevők különféle aspektusból szemlélve építették fel érveiket, így a játékban nem volt olyan csoport, aki kifogyott volna az érvekből. A régebb óta vitázok mellett az új vitaklub tagok is bátran felszólaltak, amely nagyon lelkesítő volt számunkra is. A vitázók végig tiszteletben tartották egymás véleményét, meghallgatták egymást, és törekedtek a felhozott érvek megértésére.

Fotó: Benkő M. Fanni

Tengely Zsuzsanna, Tanár leszek! Hallgatói Műhely vitaklubja

A Tanár leszek! Hallgatói Műhely képviseletében a „Diplomaszerzéshez legyen nyelvvizsga-követelmény” tematikában tartottam foglalkozást. Három lépésből épült fel maga az állomás. A ráhangolódás egy asszociációs játékkal kezdődött, „Mi jut eszedbe a nyelvvizsga, nyelvvizsga-követelmény szavak hallatán?” A részvevők egy-egy szó segítségével összefoglalták benyomásukat, élményüket, érzésüket ezzel a kérdéskörrel kapcsolatban. Ezt követően a Véleményvonal vitaformával folytattuk tovább a közös munkát, ahol a vonal egyik végén az „Egyetértek azzal, hogy legyen követelmény a nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez.” a másik végén pedig a „Nem értek egyet, hogy feltétel legyen a nyelvvizsga a diploma kiadásához.” állítás szerepelt. A feladat során mindenki szemléltethette álláspontját és kifejthette véleményét. Végül a Gondolattérkép nevezetű gyakorlattal zártuk a közös vitázást, amely során két kisebb csoportra bontva dolgoztak a vitázók, befejezésképpen a közös produktumukat mutathatták be egymásnak a csapatok.

Elképesztő élmény és tapasztalat volt számomra, mivel mind a három csoport heterogén volt, különböző életkorú, más és más helyről, illetve közegből jövő ember vett részt, ezáltal nagyon jó volt látni, hogy ennek ellenére figyelmesen, partnerségben együtt tudtak dolgozni, illetve vitázni.

Fotó: Benkő M. Fanni

Ismerd meg a teljes projektet itt és itt, további információkért pedig keress minket bizalommal: helldia@i-dia.org.