Keresés
Close this search box.

Hogyan készítsünk mentőövet a Vox Pop vitajátékhoz?

 

A Vox Pop egy olyan játék és eszköz, aminek segítségével a formális vitázásban kevéssé jártas társaság is képes egy témát alaposan és élvezetesen megvitatni úgy, hogy mindenki azonos módon vesz részt a beszélgetésben.

A játék során a résztvevők a tételmondat mellett vagy ellen fogalmaznak meg érveket. Ám néha a legjobbakkal is megesik, hogy kifogynak az érvekből vagy egyszerűen egy kis inspirációra, információra van szükségük. Ilyenkor tudnak a játékosok egy menet során egyszer akcióként mentőöv kártyát húzni.

 

Miért van szükség mentőövekre?

A DIA-ban 15 éves vitakultúra fejlesztés során azt tapasztaltuk, hogy egy vita könnyen el tud laposodni megbízható források hiányában. Ha nem tudunk a tételmondathoz kapcsolódó adatokat, akkor pillanatok alatt át tud csapni a beszélgetés megalapozatlan sztorik és szubjektív tapasztalatok versengésébe.

 

Például arról van szó, hogy jobb-e külföldön egyetemre járni, mint Magyarországon. Erre az egyik vitázó bedobja, hogy az „én nagybátyám Németországban tanult és annyi pénzt keres, hogy minden évben többször Kenyába jár szafarizni”. Erre a másik fél azt hozza fel, hogy bezzeg az ő testvére is volt Németországban, de azt tapasztalta, hogy igazából nem is olyan jó ott az oktatás, mint mondják. A harmadik megszólaló pedig elmeséli, hogy ő olvasta valahol, hogy manapság az egyetemet végzett emberekre nincs nagy szükség és magasabb is a körükben a munkanélküliségi ráta, mint az alacsonyabb végzettségűek körében.

Ebben a helyzetben egyéni eseteket ismerhettünk meg és egy légből kapott statisztikát, amire vagy jól emlékszik a vitázó vagy nem. Ezekből pedig elég nehéz kiindulni és általánosságban is helytálló érvet megfogalmazni.

 

Tehát a probléma az, hogy rengeteg vitahelyzetben hiányoznak a megbízható információk.

 

Mi az a mentőöv?

A Vox Pop játék hajós arculatára utal az elnevezés.

 

A mentőöv ki tud húzni a szorult helyzetből és segítséget nyújt abban, hogy hiteles és releváns tényeket ismerjünk meg a tételmondatról. Egy tételmondathoz tartozik 6-8 kártyára nyomtatott mentőöv. Minden mentőövön egy információ, statisztika, törvény, idézet szerepel.

 

Például: Ha az a tételmondat, hogy jobb külföldön egyetemre járni, mint Magyarországon, akkor jó mentőöv lehet az, hogy:

„Az Egyesült Királyságbeli Pénzügyi Elemzések Kutatóintézete alapján az átlagos angliai egyetemen diplomázott diák kölcsöne nagyjából  50.000 font azaz kb. 17,900,000 forint.”

 

Milyen a jó mentőöv?

  • Nagyon fontos, hogy egy mentőöv nem egy érv, hanem egy olyan információ, ami segít majd a játékosnak egy érvet megalkotni.
  • A tételmondathoz kapcsolódjon, ne pedig csak általában a témához. Például ha olyan statisztikát hozunk, ami azt mutatja meg, hogy hány százalék az egyetemet végzettek átlagfizetése az érettségizettekhez képest, az ugyan a felsőoktatás témájához kapcsolódik, de elég nehéz lesz a játékosnak ezt felhúzva egy érvet kovácsolnia belőle. De például ha olyan adatot tudunk találni, ami arról szól, hogy a külföldön diplomázottaknak mennyivel több vagy kevesebb az átlagkeresetük a Magyarországon végzettekhez képest, az remek mentőöv. Ilyenkor a játékos kijátssza a mentőöv akciókártyáját és felhúzza a legfelső mentőöv kártyát. Felolvassa hangosan a rajta található szöveget és megpróbálja mindezt egy érvbe foglalni. Például „mivel a KSH adatai szerint a külföldön diplomázottaknak magasabb az átlagkeresete, ezért megéri külföldön tanulni” vagy „ugyan a külföldön végzetteknek átlagosan 50 ezer forinttal magasabb a bérük havonta, ám mivel akár 10 millió forint diákhitelt is felhalmoznak, ezért még így sem éri meg külföldön tanulni, hiszen ez több mint 15 év alatt térül meg”.
  • Egy mentőöv ne legyen túl hosszú, rá kellene férnie az egésznek egy francia kártya méretű kártyára.
  • Arra is figyelni kellene, hogy mind a két oldal mellett szóljon adat. Tehát ne csak az egyik oldalt támassza alá adat. Ha csak az egyik oldal mellett találunk adatokat, akkor valószínűleg nem jó a tételmondat. Például „A globális felmelegedést meg kellene állítani”. Ez nem egy jó tételmondat, hiszen ezzel valószínűleg szinte mindenki egyetért és a szakértői vélemények, adatok is döntően emellett szólnak. Ám például az már lehet jó tételmondat, ha arról vitázunk, hogy hogyan kellene megállítani a globális felmelegedést. Inkább a háztartásokat és egyéneket kellene felelős fogyasztásra sarkallni vagy az ipart kellene nemzetközi szinten szabályozni? Egy korábbi cikkünkben  írtunk bővebben arról, hogy hogyan érdemes jó tételmondatot megfogalmazni.
  • Vannak olyan mentőövek, melyeket akár mind a két oldalon fel lehet használni, de azért tipikusan egy információ inkább az egyik irányba billenti a mérleget és igyekeznünk kell, hogy nagyjából a mentőövek fele szóljon csak pro vagy kontra.
  • Érdemes a mentőöv forrását megjelölni vagy elmenteni. Mivel a mentőöv kártyákon igen kevés hely van, ezért mi nem közvetlenül szoktuk rányomtatni a forrást, de megőrizzük a szöveges fájl dokumentumot, ahol megjelöljük a vonatkozó tanulmányt vagy linket, így ha kérdés merülne fel, mindig vissza tudjuk nézni, hogy honnan származik az információ.

 

 

Hogy érdemes nekiállni?

Mindenkit biztatunk, hogy a DIA által biztosított mentőöv csomagokon kívül gyártson magának is a megfelelő témában. Rá kell érezni arra, hogy mi lehet jó tételmondat és milyen információ szolgálhat hasznos mentőövként, de nagyon tanulságos és érdekes feladat ilyesmit összeállítani és nem csak az előre elkészített témákhoz tartani magunkat (ezek a DIA blogján érhetőek el nyomtatható formában. Például az iskola és politizálás témában.)

Ha megvan a megfelelő tételmondat, akkor érdemes egyszerűen úgy kezdeni, hogy rákeresünk arra, hogy milyen mellette és ellene szóló érvek léteznek. Például, amikor az „Be kellene tiltani az állatkerteket” mondattal dolgoztam, akkor beírtam a keresőbe, hogy „ pros and cons of zoos”. Gyakran eleve jó gyűjtésekre lehet akadni az adott témában.

 

Ha magasabb fokra akarunk lépni és jól beszélünk angolul, akkor lehet használni akár a Google Scholart, ami tudományos tanulmányokat keres, ahol konkrét kutatások eredményeit találjuk meg.

 

Ha nem egyedül dolgozunk, hanem mondjuk tanárok vagyunk, akkor érdemes lehet a csapatban felosztani a mentőöv készítés és kutatás feladatát. Az adatgyűjtésre mindenképp érdemes időt szánni. Tapasztalatunk szerint 6-8 mentőövet nem lehet egy óra alatt összeállítani, hiszen utána kell olvasni a témának, hogy tisztában legyünk a főbb érvekkel és ügyekkel, utána megbízható forrásokat kell gyűjtenünk.

 

Sajnos nem lehet egyértelmű szabályokat alkotni arra vonatkozólag, hogy melyik weboldal megbízható és melyik nem, irányelveket és tippeket lehet ezzel kapcsolatban megfogalmazni és kell egy jó adag tapasztalat és tudatosság is. De tapasztalatból mondjuk, hogy ezt is meg lehet tanítani a fiataloknak. Ha találunk megbízható információkat, akkor ki kell választanunk a relevánsabbakat, röviden megfogalmazni ezeket és szükség esetén magyarra fordítani. Mindvégig szem előtt tartva, hogy ne csak az egyik oldalt támasszák alá adatok.

 

Tehát ez nem egy rövid feladat, de az biztos, hogy a mentőöv összeállítója sok háttértudást szerez a témában és felkészült vitavezető lesz. Ha a Vox Pop játékban nem használják fel a játékosok az összes mentőövet, akkor se csüggedjünk, nem volt hiába a sok munka.

 

Mi mindig azzal fejezzük be a vitát, hogy felolvassuk a megmaradt mentőöveket és kötetlenül beszélgetünk róluk.

 

A DIA blogján igyekszünk rendszeresen új mentőöveket megjelentetni, de nagyon örülnénk neki, hogy ha valaki kidolgozott új témát és szívesen megosztaná másokkal, az egy rövid beszámolóval elküldené nekünk a mentőöveket (lehetőleg forrásmegjelöléssel) a hellodia@i-dia.org email címre.

 

 

Vujovits Juli