Keresés
Close this search box.

Gyerekvállalás a klímaváltozás korában – Vox Pop mentőöv

Nyomtatható mentőövcsomag a cikk végén.

 

Jelenleg 7,7 milliárd ember él a Földön. Harminc év múlva egyes jóslatok szerint akár a 10 milliárdot is megközelítheti a népesség. Hogyan tudunk ezzel a sebességgel lépést tartani? Hogyan hat mindez a klímára és a társadalomra? És miként határozza meg legszemélyesebb egyéni döntéseinket is?

 

Ebben a Vox Pop tételmondatban a klímaváltozás, az egyéni felelősség és döntéseink a jövő generációira gyakorolt hatás etikai vonatkozásait járjuk körbe. A vitajáték segítségével ezt a témát lehet szabadon, de mégis praktikus keretek között átbeszélni.

 

 

De mi az a Vox Pop?

A Vox Pop egy olyan játék és eszköz, aminek segítségével a formális vitázásban kevéssé jártas társaság is képes egy témát alaposan és élvezetesen megvitatni úgy, hogy mindenki azonos megszólalási lehetőséget kap a beszélgetésben. Egy fejlesztő eszköz, ami segít új tudást szerezni és nem utolsó sorban: közelebb kerülni egymáshoz. A játék során a résztvevők a tételmondat mellett vagy ellen fogalmaznak meg érveket. Ám néha a legjobbakkal is megesik, hogy kifogynak az érvekből vagy egyszerűen egy kis inspirációra, információra van szükségük. Ilyenkor tudnak a játékosok mentőöv kártyát húzni.

 

A mentőöv ki tud húzni a szorult helyzetből és segítséget nyújt abban, hogy hiteles és releváns tényeket ismerjünk meg a tételmondatról. Egy tételmondathoz tartozik 6-8 kártyára nyomtatott mentőöv. Minden mentőövön egy információ, statisztika, törvény, idézet szerepel.

 

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy milyen egy jó mentőöv, és hogyan álljunk neki a saját kártyák készítésének.

 

 

A tételmondat egészen pontosan így hangzik:

 

Nem helyes több gyereket vállalni a klímaváltozás korában.

A tételmondatot direkt hagytuk meg többértelműnek. A „nem helyes több gyereket vállalni” jelentheti azt is, hogy már nem etikus gyereket világra hozni, de lehet úgy is értelmezni, hogy egynél több gyereket nem szabadna vállalni, vagy akár azt is szem előtt tarthatjuk, hogy ne növekedjen tovább a népesség (azaz átlagosan egy párnak maximum két gyereke legyen). A vitázó csapatra bízzuk, hogy maguk között értelmezzék az állítást a játék elején.

 

Fiataloknak különösen izgalmas lehet a téma, hiszen egyre többen küzdenek azzal, hogy a klímaszorongásukat hogyan egyeztessék össze a számukra ideális életmóddal. A vita elején fontos tisztázni a résztvevőkkel, hogy a gyerekvállalás kérdése nagyon személyes kérdés, mely hatással van a társadalomra, illetve a társadalmi normák is befolyásolják a családtervezési döntéseket. Itt általánosságokról beszélünk, és senkinek sem az egyéni döntését, értékeit vagy terveit ítéljük meg vagy minősítjük. Vitamesterként az a feladatunk, hogy kiszűrjük a személyeskedő megszólalásokat, és arra irányítsuk a beszélgetést, hogy lehetséges megoldások, sokszínű szempontok és releváns érvek kerüljenek be a vitába.

 

Szintén fontos lehet kiemelni, hogy a tételmondat nem arról szól, hogy az államoknak milyen módon kellene erőszakosan szabályoznia a gyerekvállalást (mint több Ázsiai országban is megtörtént), hiszen ezeknek a büntető törvényeknek borzalmas következményei lettek az érintettekre nézve. Természetesen izgalmas lehetőség megvitatni ezeket az eseteket és érveket is lehet képezni ilyen példákból kiindulva, ám a játék egészében sokkal inkább az egyéni felelősségről, az etikai dilemmákról, a társadalmi egyenlőtlenségekről és a fenntarthatóságról szeretnénk beszélgetni.

 

Ahogy látni fogjuk a mentőövekből is, a téma nagyon komplex, és mind a két oldal mellett szólnak érvek bőven. Akik szerint nem helyes gyerekeket világra hozni a klímaváltozás korában, gyakran a gyerekek bizonytalan jövője miatt aggódnak, és a túlnépesedéstől tartanak. Más kutatók úgy látják, hogy sokkal inkább a társadalom elöregedése miatt kellene aggódnunk, így éppen, hogy jót tenne, ha bizonyos régiókban növekedne a gyerekvállalási kedv.  Illetve sosem tudhatjuk, hogy az elkövetkező évtizedekben milyen technológiai újítások következhetnek be, melyek beavatkoznak a borús jóslatokba, és jobb irányba mozdítják el a helyzetet.

 

 

A mentőövek között felvetődik a női emancipáció és a fogamzásgátláshoz való hozzáférés kérdése is – összefüggésben a gyerekvállalással. A mentőövekben idézünk továbbá híres filozófusokat, jogszabályokat és tanulmányokat. Fontos, hogy a fiatalokkal is vitázzunk ilyen alapvető kérdésekről, hogy minél több oldalról megismerjék a témával kapcsolatos érveket és hiteles információkat.

 

Hasznos cikk a témában: https://qubit.hu/2019/04/14/szabad-e-gyereket-vallalni-a-klimavaltozas-koraban

 

Ezen az oldalon élőben lehet követni a világ népességi adatait: https://www.worldometers.info/hu/

 

 

Jó vitázást kívánunk!

 

NYOMTATHATÓ MENTŐÖVCSOMAG LETÖLTÉS