Keresés
Close this search box.

Felelősebb-e vegánnak lenni, mint húsfogyasztónak?

Néztek már rád furcsán rendezvényen az étkezési szokásaid miatt? Vegán vagy, és úgy érzed, mindig magyarázkodnod kell a döntésed miatt? Eszel húst, és úgy érzed, mindig magyarázkodnod kell a döntésed miatt? Sajnálod az állatokat, és figyelsz arra, hogy semmivel ne okozz szenvedést számukra? Sajnálod az állatokat, pont ezért figyelsz arra, hogy etikus forrásból szerezd be az állati eredetű táplálékot? Esetleg bosszant ez a felhajtás az étel körül, és divathóbortnak tartod a vegánságot? Hogyan hat rád az, hogy a környezetedben egyre több ember vegán, és sorra nyílnak meg a vegán éttermek? Te miért lettél vegán? Te miért nem vagy az?

Nyomtatható mentőöv csomag a cikk végén.

 

De mi is az a VoxPop?

A Vox Pop egy olyan játék és eszköz, aminek segítségével a formális vitázásban kevéssé jártas társaság is képes egy témát alaposan és élvezetesen megvitatni úgy, hogy mindenki azonos módon vesz részt a beszélgetésben. Egy fejlesztő eszköz, ami segít új tudást szerezni és nem utolsó sorban: közelebb kerülni egymáshoz. A játék során a résztvevők a tételmondat mellett vagy ellen fogalmaznak meg érveket. Ám néha a legjobbakkal is megesik, hogy kifogynak az érvekből vagy egyszerűen egy kis inspirációra, információra van szükségük. Ilyenkor tudnak a játékosok egy menet során egyszer akcióként mentőöv kártyát húzni.

A mentőöv ki tud húzni a szorult helyzetből és segítséget nyújt abban, hogy hiteles és releváns tényeket ismerjünk meg a tételmondatról. Egy tételmondathoz tartozik 6-8 kártyára nyomtatott mentőöv. Minden mentőövön egy információ, statisztika, törvény, idézet szerepel.

A tételmondat egészen pontosan így hangzik:

 

TÖBB EMBERNEK KELLENE VEGÁN ÉLETMÓDOT FOLYTATNIA.


A vegán és vegetáriánus étrend közös vonása, hogy a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása jelenti a táplálkozás alapját, amely a vegetáriánus étrendben kiegészül bizonyos állati eredetű élelmiszerekkel (tej, tojás, sajt, túró, méz). Így a vega (vegetáriánus) és a vegán étkezés ugyanúgy különbözik egymástól, mint egy húsfogyasztó és egy vegán étkezése. Tételmondatunkban megfogalmazott vegán életmód alatt az állati forrásból származó tápanyagok teljes kizárásán alapuló étkezést értjük. Emellett magára az állatok kihasználását és szenvedését elkerülő szemléletre is utal, ami nem csak az étkezésben nyilvánul meg (állatokon tesztelt termékek, pl. kozmetikai termékek mellőzése; bőrből, szőrméből készült ruhadarabok és kiegészítők viselésének mellőzése).

 

Gazdaság, ökológia

Számos oka lehet annak, hogy valaki áttér a növényi alapú étkezésre. Környezetvédelmi szempontból egy tudatosan felépített vegán étrendet követő ember ökológiai lábnyoma jelentősen kisebb, mint a vegyes táplálkozású emberé, tehát olyané, aki eszik húst is.

Az ökológiai lábnyom értéke azt fejezi ki, hogy egy adott társadalomnak, csoportnak, országnak, vállalkozásnak, vagy egyes személynek mekkora földterületre és mennyi vízre van szüksége önmaga fenntartásához, valamint a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Az ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az életvitelünkhöz szükséges javakat. Ökológiai törvényszerűség, hogy egy meghatározott területen sokkal több növényi eredetű táplálék állítható elő, mint állati eredetű táplálék. Tehát sokkal több embert lehet élelmezni növényi eredetű élelmiszerekkel.

Mindemellett egy nem tudatosan felépített vegán étrend mellett nem törvényszerű, hogy kisebb lesz az ember ökológiai lábnyoma, mint egy vegyes táplálkozású emberé – hiszen sokat számít, hogy honnan származnak az elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, hogyan termesztették őket, mennyit utaztak. A feldolgozott, készen vett mirelit vegán készítmények előállítása akár nagyobb ökológiai lábnyommal is járhat, mint a csirkemell elkészítése -hiszen függ attól, milyen eljárással készült az adott termék, honnan származnak az alapanyagai, milyen csomagolásban kerül a boltok polcaira, stb.

 

Állatvédelem, jogok

A növényi étrend etikai alapja, hogy nem támogatja az állatok kizsákmányolását az élelmiszeriparon túl, más ágazatokon keresztül sem (pl. kozmetikai ipar, textilipar). Azonban a haszonállatok kizárólag azért léteznek, hogy az emberek elfogyaszthassák őket. Emellett a megölt állatnak nem pusztán a húsát dolgozzák fel, bőréből kesztyű, cipő készül, tollából puha párna, csontjaiból enyv, ami a ragasztó alapja. Így az állat halála nem értelmetlen, hiszen az ipar igyekszik hasznosítani minden részét.

 

Civilizáció

Az emberiség 2,3 millió éve eszik húst, ez a táplálkozási forma egyedfejlődésünk fontos szegmense. Az, hogy a hús az emberi táplálkozás része lett, számos előnnyel járt: a sokféle tápanyagban és proteinben gazdag, magas kalóriatartalmú és alacsony szénhidráttartalmú ételeknek köszönhetően fejlődhetett ki az emberi agy nagyobb mérete, ezáltal pedig a magasabb intelligencia. Mára azonban a túlzott mértékű húsfogyasztás következménye több, civilizációs betegségnek is nevezett állapot lehet. Ilyen például az elhízás, a magas koleszterinszint, a szív- és érrendszeri panaszok, a köszvény.

A WHO szerint a telített zsírsavak bevitele csökkenthető úgy, ha eltávolítjuk a hús zsíros részét, így máris egy egészségesebb változat jön létre. A hús megfelelő protein forrás az ember számára. Olyan, egyszerre bevihető, nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz, mint a vas, a cink és a B-vitaminok. Ezen tápanyagoknak azonban megvan a növényi alternatívájuk is. Természetesen nincs egy olyan növény, amiben minden megtalálható, így az étkezés összeállítása több tervezést igényelhet. Azonban az a vegán, aki figyel erre, be tudja vinni az emberi szervezet számára szükséges tápanyagokat. A növényi fehérje képes kiváltani az állati eredetűt (hüvelyesek, olajos magvak, spenót, sörélesztőpehely), Vas, cink és B-vitamin ugyanúgy található növényekben (pl. cékla, alma, brokkoli, spárga, olajos magvak).

Ahogyan látjátok is, rengeteg szempont lehet releváns a vegánság mellett is, és ellene is. A célunk – ahogyan valószínűleg ez a korábbi posztjainkból is látható –  nem egy abszolút igazság megteremtése, hanem, hogy minél szélesebb perspektívában lehessen a témára tekinteni. A mentőöveket is azért dolgoztuk ki, hogy tudjatok róla gondolkodni, akár újabb szempontokat behozni, vagy utánanézni más kutatásoknak, hiteles forrásoknak.

Értékes vitákat kívánunk!

MENTŐÖV-CSOMAG

Nézd meg összes korábbi mentőöv-csomagunkat

A bejegyzést írta: Kiss-Korenyák Szofi és Bozóki Anna