Keresés
Close this search box.

Egy kamasz a világ ellen – online játék társadalmi változásról a tanórára

A Szárny játékot és a hozzá tartozó kiadványt azért hoztuk létre, hogy könnyen érthető módon tudjunk beszélgetni fiatalokkal olyan témákról, mint a populizmus, az aktív állampolgárság és az érdekvédelem. A játék online, számítógépről játszható, 30-40 percet vesz igénybe és 14 éves kortól ajánljuk. A történet interaktív képregény formájában bontakozik ki, melyet rövid minijátékok színesítenek.

 

A történetben a Tusor bolygón élő Maori útját követhetjük végig, aki mélységesen felháborodik, mikor kedvenc parkja helyén természetromboló bányát építenek. Csapatot szervez maga köré, akik elszántan küzdenek egy egyenlő és fenntartható társadalomért. Maori kitartásával sikereket ér el, ám vajon elég ügyes ahhoz, hogy ilyen fiatalon jó alkut kössön a döntéshozókkal? A játékosok a karakter bőrébe bújva járhatják végig az igazságtalanság felismerésétől a cselekvésig vezető utat.

 

A játék online bemutatóján Polyák Gáborral (Társadalomtudományi Központ), Törley Katával (középiskolai tanár és a Tanítanék Mozgalom aktivistája) beszélgetett Kristóf Luca szociológus. A március végén megtartott eseményen a DIA-t Vujovits Júlia képviselte, most az ő beszámolóját olvashatjátok.

 

 

A játékbemutatóról

 

A játékbemutató során megtudhattuk, hogy Polyák Gábornak a demokráciára oktatás a szívügye. Úgy gondolja, hogy a széles körű emberi jogi oktatástól, hosszú távon, rengeteg dolog változhat a társadalomban. A Társadalomkutató Központ által koordinált Demos populizmuskutatás projekt során benne merült fel először az ötlet, hogy jó lenne, ha a kutatások eredményei nem csak tudományos folyóiratokban jelennének meg, hanem valami olyan végeredmény is születne, ami a szélesebb közönség számára is elérhető. Ő kereste meg a Demokratikus Ifjúságért Alapítványt is, hogy fejlesszünk játékot a témában, hiszen sokéves tapasztalattal rendelkezünk tanulási élmény és oktatási játékok fejlesztésében.

 

Bár a játék célcsoportja elsősorban a 14-20 éves fiatalok és a velük foglalkozó szakemberek, tanárok, valójában bárki játszhat a Szárnnyal.

 

Vujovits Júlia elmesélte, hogy a játék célcsoportja elsősorban a 14-20 éves fiatalok és a velük foglalkozó szakemberek, tanárok. Valójában bárki játszhat a Szárnnyal, mivel felnőtteken is tesztelték, és számukra is egy érdekes, élvezhető élményt nyújtott a történet. Igyekeztek a játékfejlesztés során a fiatalokat megszólító nyelvezettel és izgalmas képi világgal, karakterekkel dolgozni. A tesztelés során kapott visszajelzések alapján ez sikerült is, mert a fiatalokat nagyon megfogta az idegen bolygórendszer világa. Hozzátette, hogy végsősoron szerencsés, hogy online formában valósult meg a játék az eredeti tervekkel ellentétben, mert így a projekt lezárása után is ingyenesen elérhető marad a játék és a hozzá tartozó tananyag is.

 

A kutatók által felhalmozott tudást a DIA munkatársai történetbe ágyazták, hogy ne csupán száraz tényekkel és adatokkal találkozzanak a játékosok, hanem egy fiatal főszereplő szemszögéből átélhető módon tapasztalhassák meg egy induló sikeres mozgalom építésének az útját. Fontos kiemelni, hogy a fiatalokat nem közvetlenül szeretnénk megszólítani, hiszen az interneten elérhető videójátékokkal ilyen témával és költségvetéssel lehetetlen felvenni a versenyt. Inkább egy érdekes, interaktív, történetbe ültetett tananyagként érdemes gondolni a Szárny játékra, amit tanárok felhasználhatnak például egy projektnapon vagy történelem, társadalomismeret és akár angolórán is (mivel angol verzió is elérhető).

 

A játék mellé készült anyag lehetővé teszi, hogy olyan tanárok is órát tudjanak tartani a témában, akiknek nincs idejük sokféle forrást felhasználva elmélyedni a játékban felmerülő témákban.

 

Törley Kata elmondta, hogy szerinte olyan mindannyiunkat érintő, ám kényes témákat feszeget a játék, amelyek nem igazán jelennek meg a középiskolás tananyagban. Ha egy tanár ezzel szeretne foglalkozni, akkor elkezdhet valamit „barkácsolni”, de idő hiányában nehéz kidolgozni egy óratervet. A játék mellé készült anyag viszont lehetővé teszi, hogy olyan tanárok is órát tudjanak tartani a témában, akiknek nincs idejük sokféle forrást felhasználva elmélyedni az aktív állampolgárság, érdekvédelem, populizmus kérdéskörében.

 

A letölthető háttéranyag mutatja be a játék alapjául szolgáló populizmuskutatást és a kidolgozott óratervek adnak ötletet ahhoz, hogy miként használható fel osztálytermi környezetben a játék. Az óraterveket olyan pedagógusoknak, fiatalokkal foglalkozó szakembereknek ajánljuk, akik a játék végigjátszása után a diákokkal szeretnék feldolgozni a játékban felmerülő témákat, mint a populista politikai rendszer, az érdekérvényesítés, az álhírek és propaganda média, a mozgalomépítés vagy a környezettudatosság. Egy rövidebb (45 perces) és egy hosszabb (90 perces) óravázlatot is készítettünk, amit ebben a formában könnyen be lehet illeszteni az iskolai keretek közé. A tematikában helyett kapott vélemény vonal, igaz-hamis kvíz és valós fiatal aktivisták történeteinek feldolgozása is. Olyanoknak is hasznára lehet a kiadvány, akik egyénileg játszottak a Szárnnyal, ám kíváncsiak a játék hátteréül szolgáló kutatásra és társadalmi kérdésekre. Ha pedig valaki elakadt a játékban, akkor a kiadványban még egy kis segítséget is kaphat!

 

A játék egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy nem vagyunk tehetetlenek, hanem rajtunk is múlik, hogy merre halad a közélet.

 

Az esemény során Polyák Gábor elmesélte, hogy lejátszotta a játékot a 14 éves lányával, aki remekül teljesítette a feladatokat és sokat tanult abból, hogy hogyan lehet egy közösséget megszervezni. A játék egyik legfontosabb tanulsága számára az volt, hogy nem vagyunk tehetetlenek, hanem rajtunk is múlik, hogy merre halad a közélet. A Szárny konkrét eszközöket is mutat arra, hogy mit tehetünk, ha például meg akarunk akadályozni egy a környezetünkben zajló természetromboló beruházást. A játékban a hatalom nem egy megközelíthetetlen bástya, mint aminek látszani akar, hanem erőfeszítések árán akár még tárgyalásra és alkura is kényszeríthető.

 

Vujovits Juli számára a Demos kutatás kulcsfogalma a politikai hatékonyságba vetett hit volt. Ez azt jelenti, hogy egy aktív állampolgárnak hinnie kell abban, hogy a rendszer, amiben él megváltoztatható, másrészt abban is hinnie kell, hogy ő maga képes arra, hogy meg tudja ezt változtatni. Ha ez az alapvető hit és bizalom megvan magunkban és a rendszerben, az már félsiker. Ha egy tanár meg tudja adni ezt az érzetet kicsiben egy osztályteremben, az hatalmas ajándék a diákok számára. Ehhez a saját sorsukra kiható döntésekbe beleszólást kell adni a diákoknak, legyen szó az osztálykirándulás helyszínének kiválasztásáról vagy a DÖK érdekérvényesítő munkájáról.

 

A Szárny játék nem aktuálpolitikáról szól közvetlenül, így senkinek sem lehet problémája abból, ha használja a tanórákon.

 

Sajnos nagy probléma a tanárok számára, hogy a NAT által megkövetelt tempóba alig férnek bele ilyen kreatív és elgondolkodtató anyagok. Ezen felül sok tanár tarthat attól, hogy lesz-e baja abból, ha ilyen témákat bevisz az iskolába, különösen az aktív tanársztájk időszaka alatt. A beszélgetők egyetértettek abban, hogy a játék nem aktuálpolitikáról szól közvetlenül, így baja senkinek sem lehet belőle. A fő problémát inkább az öncenzúrában látják, ami gyakran erősebb az indokoltnál, ugyanakkor érthető jelenség is.

 

Érdemes tudni, hogy a játék egy egyszerűsített és szépített történetét mutatja be az érdekvédelmi munkának. Természetesen a játékban elért eredmények a valóságban évek kemény munkáját jelentik, és semmi nem garantálja a sikert. Ugyanakkor a szerveződés és populista rendszer elleni fellépés lépései valósak, így jó alapjául szolgálhat a történet a közös gondolkodásnak.

 

 

Próbáld ki te is!

A játékot és a hozzátartozó kiadványt kiadványt itt éred el.

 

 

Nézd meg a teljes játékbemutató videót!