Keresés
Close this search box.

Egy hajóban evezünk Vitanap

Az “Egy hajóban evezünk” projekttel nem kisebb célt fogalmaztunk meg, minthogy egy közösségi vitaklub hálózatot hozzunk létre és működtessünk az országban. Első körben 12 vidéki és fővárosi helyszínen indultak el a foglalkozások, köztük középiskolákban, közösségi terekben, tanodákban és egy egyetemen is. A május 7-én megrendezett Vitanapra a nemrég megalakult vitaklubok résztvevőit és vezetőit, valamint döntéshozókat vártunk. Az eseményen az ismerkedés, a csapatépítés és a közösségi vitaélmény mellett fontos szerepet kapott a fiatalok és a döntéshozók közötti párbeszéd, amit elsősorban a vitajátékokban és a VoxPop vitajátékban való közös részvétel támogatott. 

 

Egy ekkora esemény szervezése, menedzsmentje, plusz a legfőbb alap, a szakmai tartalom kidolgozása sosem könnyű feladat. Ami elromolhatott a Vitanap szervezése során, az el is romlott, ráadásul egyéb, külső tényezők is nehezítették a pályát. De ismét bebizonyosodott, hogy egy rugalmas és jó csapat nagyjából bármire képes! Mégis annak örülünk a legjobban, amit a helyszínen tapasztaltunk a fiataloktól: lelkesek, motiváltak és hálásak voltak egy ilyen nagyszabású közösségi programért, ahol néha bizony fel volt adva a lecke, hogy milyen témában és kikkel vitázzanak. Már az esemény közben is elindultak visszajelzések a programmal kapcsolatban és utána is kaptunk több egyéni üzenetet is, hogy ebben a különleges, inspiráló légkörben milyen sokat tudtak egymástól tanulni. 

 

 

A közösségi vitának ereje van, ezzel indítottuk a napot Lencse-Csík Orsi szakmai vezető megnyitójával, majd ezt támasztotta alá Vécsei Gábor (Erste Bank) és Valuska Sári (Fortély-sátor Alapítvány) inspiráló beszéde is, aki a DIA-val közösen bejárt útjáról, a disputáról és az abban rejlő lehetőségekről és hatalomról, valamint a Fortély-sátor társadalmi vállalkozásról is mesélt. 

 

 

A délelőtt során a résztvevők különféle csapatépítő gyakorlatokban, valamint vitajátékokban vehettek részt, mint a véleményvonal, vagy a kétsarkos vita egy kis csavarral. A tételmondatok között olyan állítások szerepeltek mint: 

  • Az iskola felkészít az életre és a munkára. 
  • Amit ma megtehetsz ne halaszd holnapra. 
  • Jobb tanárnak lenni, mint diáknak. 
  • A valóságshow-k több kárt okoznak, mint hasznot.

Ezekben a blokkokban már helyszínenként keverve foglaltak helyet a résztvevők, így ismerkedhetett és vitázhatott egymással akár egy pécsi tanodás, egy debreceni DÖK-ös, egy ráckevei középiskolás és egy ELTE tanárszakos is.

 

 

A délutáni blokk a VoxPop vitajátéké volt, ahová a meghívott döntéshozóink is csatlakoztak vitapartnerkért (Erste Bank, Újbuda Önkormányzata, Fortély-sátor Alapítvány). A VoxPop vitajátékok a következő tételmondatok köré épültek: 

  • Az okostelefonokat ki kellene tiltani az iskolából. 
  • Be kellene tiltani az állatkerteket. 
  • Szükség lenne arra, hogy az iskolában a tanárok politikáról beszéljenek a diákokkal.
  • A műanyagmentes július jellegű kampányok jelentősen hozzájárulnak a klímakatasztrófa mérsékléséhez.

 

 

A VoxPop asztalokat korosztályok szerint rendeztük (12-14; 15-17; 18+), de még így is volt olyan asztal, ahol teljes mértékben heterogén csapat alakult ki és majdnem minden helyszíntípusunk (egyetem, középiskola, DÖK, közösségi tér, tanoda) képviseltette magát. Nem mondjuk, hogy nem voltak nehézségek ebben a vállalásban, de végül mindenhol elindult az érvelés és érvről érvre egyre magabiztosabban fűzték a mondatokat, egyre aktívabban használták a VoxPop vitajáték akciókártyáit és a résztvevők sokszínűsége miatt elképesztően sok szempont tudott bekerülni a vitákba. Mi pedig már most számos tapasztalattal lettünk gazdagabbak, hogy tovább építsük, fejlesszük a közösségi vitaklubjainkat.

 

 

Nagyon köszönjük minden egyes helyszín mentorainak és résztvevőinek a január óta tartó közös munkát és felkészülést: a februári kick-off eseményen kapott szakmai-módszertani felkészítést követően a DIA-mentori támogatással életrehívott tematikákat, tételmondatokat, vitaklub eseményeket és azt, hogy terjesztik, megélik és használják a közösségi vita erejét. Köszönjük a vitaklub partnereinknek: ELTE-PPK Tanár leszek! Hallgatói Műhely; Deviszont Közösségi Tér; KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület Debrecen és Szolnok; Deák Téri Evangélikus Gimnázium; Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium; Ráckevei Ady Endre Gimnázium; Élmény Tár; InDaHouse Hungary; Motiváció Műhely; Igazgyöngy Alapítvány.

 

 

 

 

Külön köszönet az Erste Banknak a csodás helyszínért, szuper lehetőség volt, hogy egy kis budapesti városnézés is belefért az Erste Tower panoráma terméből.

 

 

A projektnek pedig koránt sincs vége: folytatódnak a vitaklubok vitaeseményei, hamarosan pedig indul az új toborzás, hiszen a közeljövőben új helyszínek bevonásával folytatjuk a közös munkát.

 

 

Ha több információra vágysz a projektről, jelentkezni szeretnél, keresd Csatári Tamit a projekt koordinátorát (csatari.tamara@i-dia.org). 

 

 

A projektet a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány valósítja meg az Európai Bizottság támogatásával.