Keresés
Close this search box.

Be kellene vezetni a női kvótát Magyarországon – Vox Pop mentőöv

Nyomtatható mentőövcsomag a cikk végén.

 

 

A magyar társadalom 52%-a nő. Az országgyűlésnek azonban csak 12 %-át teszik ki. Miért van ez? Netán a nők alkalmatlanok a politikára? Túl érzékenyek vagy nem elég határozottak? Esetleg kulturális és társadalmi tényezők gátolják meg azt, hogy a nők döntéshozói pozíciókba kerüljenek jelentős számban? Ebben a Vox Pop tételmondatban ezt az izgalmas témát lehet szabadon, de mégis keretek között átbeszélni.

 

 

De mi az a Vox Pop?

 

 

A Vox Pop egy olyan játék és eszköz, aminek segítségével a formális vitázásban kevéssé jártas társaság is képes egy témát alaposan és élvezetesen megvitatni úgy, hogy mindenki azonos módon vesz részt a beszélgetésben. Egy fejlesztő eszköz, ami segít új tudást szerezni és nem utolsó sorban: közelebb kerülni egymáshoz. A játék során a résztvevők a tételmondat mellett vagy ellen fogalmaznak meg érveket. Ám néha a legjobbakkal is megesik, hogy kifogynak az érvekből vagy egyszerűen egy kis inspirációra, információra van szükségük. Ilyenkor tudnak a játékosok egy menet során egyszer akcióként mentőöv kártyát húzni.

 

A mentőöv ki tud húzni a szorult helyzetből és segítséget nyújt abban, hogy hiteles és releváns tényeket ismerjünk meg a tételmondatról. Egy tételmondathoz tartozik 6-8 kártyára nyomtatott mentőöv. Minden mentőövön egy információ, statisztika, törvény, idézet szerepel.

 

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy milyen egy jó mentőöv és hogyan álljunk neki a saját kártyák készítésének.

 

A tételmondat egészen pontosan így hangzik:

„Be kellene vezetni a női kvótát Magyarországon”

Ez azt jelenti, hogy az országgyűlésben meg kellene szabni, hogy a képviselők bizonyos százalékának kötelezően nőnek kell lennie.

 

Akik úgy gondolják, hogy szükség lenne női (vagy bármilyen másik marginalizált csoportos) kvóta bevezetésére, azok szerint a nők ugyanolyan alkalmasak vezetői pozíciók betöltésére, mint a férfiak, csupán az évezredeken át tartó kirekesztő társadalmi gyakorlat akadályozta ezt a csoportot abban, hogy részt vegyen a döntéshozás magas szintjein. Tehát, a hosszú kizárást kompenzálva, most az egyenlőség elvéhez híven pozitívan kell diszkriminálni ezt a csoportot, legalább átmenetileg, amíg a csoport tagjai behozzák a lemaradásukat.

 

Mások szerint ez a fajta előnyös megkülönböztetés lekicsinylő a nőkre nézve, hiszen túlzott gondoskodást kíván az „elesett” csoportnak, akiknek önerejükből kellene előrejutni. Megint mások szerint egyszerűen csorbítja a demokráciát, és a szabad választásokat, ha ilyen erősen beavatkozunk abba, hogy kik lehetnek a vezetőink.

 

 

 

 

Ez a téma gyakran parázs vitákat vált ki. Számos országban van női kvóta a politikában különböző formákban, máshol nincsenek ilyen szabályozások, mégis magas a női részvétel aránya. Ám nem csupán önmagáért fontos a nők részvétele: bizonyos kérdések, törvények, rendeletek különös tekintettel érintik a nőket (például a gyermekgondozási és ápolási díj, idősgondozás, bölcsődei és óvodai ellátás, fogamzásgátlás, terhesgondozás). Ha belegondolunk, helytelennek tűnik, hogy ezekben a kérdésekben jómódú középkorú férfiak döntsenek az érintettek jelentős részvétele nélkül. Kutatásokból lehet tudni, hogy progresszívebb és jobban megvitatott döntések születnek az ilyen témákban olyan parlamentekben, ahol magas a női képviselők aránya. Ha elfogadjuk, hogy mégiscsak igazságosabb, ha érintettek közvetlenül beleszólhatnak a vitába, attól még persze továbbra is kérdés, hogy milyen módon kívánjuk növelni a női képviselők arányát. Erre nem csak a kötelező kvóta lehet megoldás.

 

Ebben a mentőövcsomagban a nemek egyenlőségére koncentráltunk, de valójában más alulreprezentált csoport részvételét is meg lehet vitatni (pl. nemzeti, etnikai kisebbségek, korcsoportok stb.)

 

A Vox Pop játék előtt fontos, hogy a vitára mindig hangoljuk rá a résztvevőket pár beszélős, érvelős lazább játékkal és a társas befejezte után pedig szabadon beszélgessünk, ahol mindenki el tudja mondani a saját véleményét, élményét. Mi gyakran a megmaradt mentőöveket hangosan felolvassunk és megbeszéljük újabb adatokkal és érvekkel gazdagítva a vitát. A játék után akár közösen meg is nézhetjük a Gender Equality Index vonatkozó adatait az EU országaira lebontva.

 

Ez a tételmondat komplex témákat tud behozni a beszélgetésbe. A történelmi elnyomás kompenzálása, a valós reprezentáció, a példaképek fontossága, a demokrácia szabályai, a nemek körüli sztereotípiák és egyenlőtlen munkamegosztás mind megjelenhetnek a vitában. Azt reméljük, hogy a Vox Pop vitajáték, a mentőöv csomag és ez a cikk segítenek abban, hogy minél többen tartalmas és higgadt vitákat folytassanak ebben a fontos és aktuális témában.

 

 

Vujovits Juli

 

 

Be kellene vezetni a női kvótát Magyarországon iskolából NYOMTATHATÓ MENTŐÖV LETÖLTÉS