Keresés
Close this search box.

Be kellene tiltani az állatkerteket? – Vox Pop mentőöv

Nyomtatható mentőövcsomag a cikk végén.

 

 

Vox Pop, ahol a közösségi vita és a társasjátékozás élménye találkozik.

 

Jól vitázni nem könnyű. A DIA azon dolgozik, hogy a ma felnövekvő generáció kulturáltan és hozzáértően tudja megvitatni a mindenkit érintő közügyeket. Lehet, hogy másképp gondolkodunk, de együtt kell működnünk, hogy haladni tudjunk.

 

A Vox Pop egy olyan játék és eszköz, aminek segítségével a formális vitázásban kevéssé jártas társaság is képes egy témát alaposan és élvezetesen megvitatni úgy, hogy mindenki azonos módon vesz részt a beszélgetésben.Egy fejlesztő eszköz, ami segít új tudást szerezni és nem utolsó sorban: közelebb kerülni egymáshoz.

A játék során a résztvevők a tételmondat mellett vagy ellen fogalmaznak meg érveket. Ám néha a legjobbakkal is megesik, hogy kifogynak az érvekből vagy egyszerűen egy kis inspirációra, információra van szükségük. Ilyenkor tudnak a játékosok egy menet során egyszer akcióként mentőöv kártyát húzni.

 

A mentőöv ki tud húzni a szorult helyzetből és segítséget nyújt abban, hogy hiteles és releváns tényeket ismerjünk meg a tételmondatról. Egy tételmondathoz tartozik 6-8 kártyára nyomtatott mentőöv. Minden mentőövön egy információ, statisztika, törvény, idézet szerepel.

 

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy milyen egy jó mentőöv és hogyan álljunk neki a saját kártyák készítésének.

 

 

Sokszor tesztelt és kisebbeknek is ajánlott tételmondat a következő:

 

„Be kellene tiltani az állatkerteket”

 

Ez a téma akár általános iskolás gyerekekkel is jól működik, hiszen már a kicsik is értik a tanulás és megismerés, valamit az állatok jólléte között húzódó ellentétet. A mentőövekből kiderül persze, hogy a nem ilyen egyértelmű a helyzet, hiszen például bizonyos állatok tovább élnek fogságban vagy éppen az emberek mentették meg számos fajt a kihalástól. Ha gyerekekkel játszunk, és egy-egy mentőövet bonyolultnak ítélünk meg, akkor azokat nyugodtak kihagyhatjuk vagy más információval helyettesíthetjük. Izgalmas lehetőség lehet akár egy állatkerti látogatás előtt erről a témáról vitázni, vagy éppen a kirándulás feldolgozásaként megvitatni a kérdést.

 

Manapság egyre több olyan állatkert, vadaspark, rezervátum létezik, ahol az állatok szabadabban, jó körülmények között élhetnek. Érdemes lehet ilyen kezdeményezésekre példát hozni, ezekről képeket, videókat gyűjteni, hiszen az állatkertre gondolva sokaknak csak az apró és sivár ketrecekbe zárt nagytestű állatok jutnak eszébe, de ma már korántsem mindenhol ez a helyzet.

 

Ha valakinek nem jut eszébe jó érv, vagy a résztvevők már ismétlik az elhangzottakat, akkor érdemes őket arra biztatni, hogy húzzanak mentőövet. Ha a játék során a vitázók nem használják fel az összes mentőövet, akkor a játék lezárása után közösen olvassuk fel az információkat és kötetlenül beszélgessünk róla!

 

Nyomtatható mentőöv:

Be kellene tiltani az állatkereteket NYOMTATHATÓ MENTŐÖV LETÖLTÉS