Keresés
Close this search box.

Bárkiből válhat jó szónok

Az Egy hajóban evezünk közösségi vitaklub programunk tagjaival immár hagyomány, hogy évente egyszer több napot együtt töltünk a nyári vitatáborunkban. A tábor egy olyan közösségi esemény, amikor a különböző vitaklubokból érkező tagok megismerhetik egymást, találkozhatnak régi ismerősökkel és egyenrangú partnerként vitáznak, játszanak egymással négy-öt napon keresztül. A hosszabb idő más típusú kapcsolódásokat is lehetővé tesz, mint az évközbeni vitaklubok vagy akár a vitanap. Ilyenkor van tér és idő ad a szakmai-módszertani mélyülésre, de közös szabadidős tevékenységekre, sportolásra, kirándulásra, beszélgetésekre is. Idén a vitaklubokból összesen tíz helyszínről érkeztek résztvevők, egy-egy napra pedig három szakértő és két önkéntes is csatlakozott hozzánk, így közel 60-an vettünk részt a különböző programokban.

A tábor délelőtti programelemei közé ékelődött be a vitakészség blokk, ahol 15 fiatallal 3 délelőttön keresztül azon dolgoztunk, hogy mindenkiből szónok váljon. A fiatalok különböző életkorúak voltak, a legfiatalabb résztvevő 11 éves, míg a legidősebb 18 éves volt, emellett különböző háttérismeretekkel, tudással rendelkeztek a nyilvános beszéd terén is. A 2,5-3 órás blokkok célja az volt, hogy mind a 15 fiatal a 4. nap végén kiálljon az egész tábor elé, és elmondja a saját maga által írt szónoklatát.

Az első délelőttöt bemelegítő és csapatépítő játékokkal kezdtük, hiszen a résztvevők, a 15 fiatal, valamint a 3 vitaklubvezető nem egyetlen helyről érkeztek, így a biztonságos közeg megteremtése volt elsőként a fő feladatunk. De már a ráhangoló játékoknál is olyan feladatokkal készültünk, ami átvezetett a délelőtt fő témájára: annak bemutatására, milyen egy jó szónok. Így a résztvevők kipróbálhatták a Definity nevű társasjáték újragondolt verzióját, valamint kisebb csoportokban meséket olvashattak egymásnak annak érdekében, hogy megtapasztalják milyen érzés, ha kizárólag az ő hangjukra figyelnek társaik. A blokk végén pedig megadott szempontok alapján (hangszín, hanglejtés, gesztikuláció, kapcsolat a közönséggel, stílusok) mindenki megalkotta egyéni szónok perszónáját, majd együtt elkészítettük a csoportét is.

A második délelőttön Horváth-Töreki Gergely színész volt a vendégünk, akivel különböző helyzetgyakorlatokat végezhettünk, kísérletezhettünk a hangunkkal, valamint emlékezőtehetségünket és improvizációs készségünket is próbára tehettük. A fiatalok és a vitaklubvezetők számára is nagyon élvezetes volt a Gergő által összeállított és levezetett alkalom, ezt többen visszajelezték számunkra. Ezen a napon biztonságos légkörben gyakorolhattuk a nyilvános megszólalást.

A harmadik, és egyben utolsó délelőttön egy sablon szónoklaton közösen összeszedtük, milyen részei és jellemzői vannak egy szónoklatnak, majd minden résztvevő azon igyekezett, hogy válasszon egy hozzá közel álló témát (pl. kosárlabdázás, nyaralás, lovaglás), és abban a témában megírja saját szónoklatát. Itt figyeltünk a differenciálásra is, hiszen két fiatalról már az első napon kiderült, hogy saját diákönkormányzatukban rendszeresen tartanak szónoklatokat. Így számukra nem egy szívükhöz közel álló téma lett szónoklatuk tárgya, hanem egy-egy olyan témát választottunk, ami bár érdekli őket, de a szónoklatuk megírásához kutatás is szükségeltetik. Így készült Platón filozófiájáról, valamint az Erasmus Mundus felsőoktatási ösztöndíjprogramról is egy-egy szónoklat. Miután mindenki elkészült, helyet foglaltunk körben, és az előző nap, Gergőtől tanult technikák alkalmazásával egyenként kiállt mindenki, hogy felolvashassa – egyelőre még csak kis körben, a vitakészség blokk többi résztvevője előtt – saját szónoklatát. Ebben a körben még javaslatokat, tippeket adhattak egymásnak a résztvevők. A következő körben kipróbálhatták, milyen, hogyha egy stílust is húznak, amiben megpróbálják előadni szónoklatukat. Ebben a körben nagyon vicces előadások születtek, rengeteget nevettünk, a meglepődött, álmos vagy éppen unott előadásmódokon.

Délután, felkészülve az egész tábor előtt történő előadásra már mindenki szónoklatát szorongatva ült be a terembe. A szónokok választhattak, hogy húznak-e stílust, amivel színesíthetik szónoklatukat, vagy anélkül mondják el a nagyobb közönség előtt. Platón filozófiáját, valamint az Erasmus Mundus ösztöndíjprogramot bemutató szónok még egy plusz feladatot is kapott, zsebszöveget húzva, egy mondatot be kellett ékelniük előre megírt szövegükbe úgy, hogy a közöség ne vegye észre, mi volt az elrejtett mondat.

Minden előadás csodásan sikerült, szónokaink büszkén hajoltak meg előadásuk végén.