Véget ért a DemoLab DemoLab

A DemoLab az elmúlt két év egyik fénypontja volt. A Tanközlöny csoport és a DIA közös projektje voltaképpen egy figyelemre méltó kísérlet volt, ami ötvözött számos izgalmas reform- és művészetpedagógiai megközelítést.

 

Kilenc középiskolai műhelyben folyt a munka egy-egy kortárs művész és pedagógus facilitátor támogatásával. A középpontban a diákok álltak a szó minden értelmében: miközben az őket legjobban érdeklő témákkal foglalkozhattak kutatás, vita, alkotás, bemutatás során, megtapasztalhatták a demokratikus működésben rejlő erőt és lehetőségeket is.

 

Bár hivatalosan 2020 januárjában zárult a projekt, nem tudjuk, és nem is akarjuk elengedni. Olyan értékes folyamatok, kapcsolódások és produktumok születtek, amiket mindenképp tovább fogunk vinni, a tanulságokat és eredményeket pedig megosztjuk minden lehetséges fórumon, mint most itt a blogposzt végén olvasható  összefoglalóval.

 

A folytatás egyik terepe nem más, mint a Jelen! Diákkiadó, egy diákok által kezdeményezett, és önszerveződő módon működő kezdeményezés, ami most, a koronavírus karantén idején is aktív, eredeti és nyomot hagy.

 

#demolab #hagyjnyomot

 

 

 An incredible experience in creating democratic learning spaces with artists (demolab.hu).

DemoLab was one of the highlights of the last two years. The joint project of “Tanközlöny group” and DIA, was a remarkable attempt to merge various methods of reform and art education. 

 

The program was realized in 9 high school workshops, each one assisted by a teacher and a contemporary artist. The focus was on students: while exploring the topics that pondered their brains they undertook research, debate, artwork as well as experienced the power and opportunities of democratic cooperation. 

 

Even though the project officially ended in January 2020, we are unable to let it go. It produced valuable processes, connections and products we will continue to foster and we will continue sharing our experiences and accomplishments at every available forum.  

 

One of the outcomes that outlives the project is the Present! Student Press, a student-led grassroot initiative. The participating students work actively and creatively even during the current global pandemic TO LEAVE A MARK.

 

#demolab #leaveamark