Az ABLAK MAGAMRA kérdéssor tanulságai

 

Iskolai közösségi szolgálattal kapcsolatos kérdéssorunk (ABLAK MAGAMRA) tesztelése néhány fontos tanulsággal járt diákok, pedagógusok és fogadószervezetek számára egyaránt. Ezeket osztjuk meg ebben az írásban, valamint az elkészült kérdéssort, amit használjatok bátran.

 

 

A DIA-ban több, mint egy évtizede dolgozunk azon, hogy a közösségi szolgálat egy rendkívüli tanulási élmény lehessen a diákok számára. Ennek érdekében szerveztünk számtalan képzést, továbbképzést, mentorálási alkalmat, összeállítottunk kézikönyvet, készítettünk kisfilmeket, támogattunk több tucat pedagógust és középiskolát, együttműködtünk más civil szervezetekkel, fogadószervezetekkel. És nem utolsósorban rengeteget gondolkodtunk azon, hogy nehezített pályán (kötelező jelleg), hogyan válhat mégis rendkívüli tanulási élménnyé a közösségi szolgálat.

 

Az elmúlt hetekben sokat gondolkodtunk azon, hogy milyen eszközt fejleszthetnénk, ami hasznos lehet a diákok és az őket támogató pedagógusok számára, hogy ez a tanulási folyamat minél hatékonyabb lehessen.

 

Azért állítottuk össze ezt a kérdéssort, hogy minden diák kedve és lehetőségei szerint elgondolkodhasson a tapasztalatain, reflektáljon az élményeire, hiszen a tapasztalati tanulás – márpedig a jó közösségi szolgálat ilyen – egyik sarokköve a reflexió, aminek során tudatosul, hogy mit tanultunk, mik a folyamat tanulságai számunkra.

 

Szerencsés esetben ez a reflexió csoportban vagy mentorral történik, lesz olyan felnőtt, aki partner ebben, és nem egyedül kell mindezt végiggondolni, de meggyőződésünk, hogy a középiskolások meg tudják ugrani ezt az akadályt.

 

Miért lehet hasznos egy ilyen kérdéssor végiggondolása és megválaszolása a diákok számára a közösségi szolgálat elvégzése után? Azért, mert:

  • tudatosabban választanak közösségi szolgálatos tevékenységet a következő alkalommal
  • fejlődik az önismeretük
  • fejlődnek a reflexiós készségeik
  • vélhetően tudatosabban közelítenek a pályaválasztáshoz

 

Köszönjük, hogy sokan továbbítottátok, kitöltöttétek az iskolai közösségi szolgálattal kapcsolatos kérdéssorunkat. A visszajelzéseitek figyelembevételével elkészítettük az ABLAK MAGAMRA végelges verzióját, ami itt találtok (kattintva letöltődik). Reméljük, segítségetekre lesz.

 

A kérdéssor tesztelése néhány fontos tanulsággal járt diákok, pedagógusok és fogadószervezetek számára egyaránt. Ezeket osztjuk meg ebben az írásban.

 

 

 

A válaszadók többsége pozitívan gondolt vissza közösségi szolgálatos tapasztalataira, de voltak olyanok is, akik kevésbé. Nagyon megértjük azokat a visszajelzéseket, amelyek kritika tárgyává teszik az iskolai közösségi szolgálatot kötelező jellege, kijátszhatósága miatt. Tisztában vagyunk azzal, hogy sok fiatalnak vannak rossz tapasztalatai, valamint a középiskolák közösségi szolgálati rendszerének kialakítása és lehetőségei is nagyon eltérőek. Hiszünk azonban abban, hogy szerencsésebb, ha tanulási lehetőségként tekintünk a közösségi szolgálatra.

A diákok úgy érzik, hogy leginkább a csapatmunka, a kommunikáció, a problémamegoldás, a felelősségvállalás, valamint az önálló munkavégzés terén fejlődtek.

Ez nyilván attól függ, hogy ki milyen fogadószervezetet talált, volt-e ott mentora, mennyire tudta beletenni magát az ott végezhető tevékenységbe, stb.

 

 

Az Ablak magamra kérdéssor tesztelése során néhány fontos konklúzió a fogadó szervezetek számára is levonható:

 

Elérés: ha van középiskola a közeletekben és van olyan szóróanyag, ami otthagyható, nagyobb eséllyel választanak benneteket.

Egyszerre több diák fogadása: ha nagyobb létszámban tudod foglalkoztatni a diákokat, nagyobb eséllyel és bátrabban vállalják a feladatokat a barátaikkal együtt. További előny persze az is, ha a tevékenység kapcsán különböző iskolák diákjai meg tudnak ismerkedni egymással.

Egyéni fejlődési lehetőség: a kérdéssor kitöltői leginkább a következő területeken szeretnének fejlődni: időgazdálkodás, problémamegoldás, vezetői készségek, kommunikáció, koncentráció. Azaz, ha mindezt figyelembe tudod venni, és láthatóvá tudod tenni a diákok számára (elmondod, leírod, hogy ezeken a területeken fognak majd fejlődni), az vonzóbbá teheti számukra az elvégzendő feladatot, hiszen nem csak azt fogják látni, hogy az mások számára miért hasznos, hanem azt is, hogy ők miben fognak majd várhatóan.

Visszajelzés: a diákoknak a legnagyobb arányban a fogadó szervezet munkatársától van szüksége visszajelzésre. Ha a program végén tudtok erre néhány percet szánni, azzal nagyon sokat adtok nekik, és erősítheti a motivációjukat, hogy visszatérjenek a szervezethez.

 

 

Néhány közkedveltebb közösségi szolgálatos tevékenység a kitöltők rangsora alapján:

  1. segítés állatmenhelyen
  2. múzeumban végezhető tevékenységek (pl. rendszerezés, katalogizálás)
  3. saját projekt indítása barátokkal
  4. aktív segítés az iskola által szervezett programokban
  5. szemétszedés erdőszélen, parkban, vagy vízparton
  6. idősek segítése
  7. játékos foglalkozások szervezése nevelő otthonban nevelkedő gyerekek számára

 

 

Jó munkát és kellemes élményeket kívánunk!

Legyen a közösségi szolgálat egy rendkívüli tanulási élmény!

 

 


 

És itt vannak a DIA iskolai közösségi szolgálathoz köthető letölthető anyagai:

Módszertani kézikönyv

Youtube csatornánkon található kisfilmek