Keresés
Close this search box.

Alternatív tanórák a sztrájkhéten

A 2023. január 23-31. között zajló sztrájkhetet mi is támogatjuk alternatív tanóra tematikákkal, segédanyagokkal. Az alábbi tematikák a demokrácia, populizmus, aktív állampolgárság, érdekvédelem, vitakultúra köré szerveződnek általános iskola felső tagozatától egészen a középiskola végéig.

A tematikákat azoknak a pedagógusoknak ajánljuk, akik szeretnék felhasználni ezt az időkeretet, hogy a diákokkal olyan témákról és olyan módon beszélgessenek, melyekre a hétköznapokban kevéssé van tér és idő.

A tematikák mellett egy komplex, online játsztható, demokrácia fókuszú játék és a hozzá kapcsolódó tanári segédanyag is elérhető, melyhez csupán egy számítógépteremre lesz szükség az iskolában, hogy hatékonyan megvalósulhasson a foglalkozás.

Tematikák felső tagozatos általános iskolás diákoknak. 

1. tematika felső tagozatos általános iskolás diákoknak_alternatívtanóra: kommunikáció, együttműködés, érvelés, vita alapok, saját élményű vitagyakorlat fókusszal 2×45 percben

2. tematika felső tagozatos általános iskolás diákoknak_alternatívtanóra: kommunikáció, együttműködés, vita készségek gyakorlása, vita gyakorlatban való részvétel, reflexió fókusszal 2×45 percben. 

Tipp: ezek tematika alapok, melyek rögtön felhasználhatóak az osztályteremben, mégis bátorítunk minden érdeklődő pedagógust, hogy illessze azt a saját csoportjára, mind témában, mind nehézségi szintben egyaránt. Ehhez a tematikákból is elérhető, ingyenesen letölthető szakmai kiadványok további muníciót nyújthatnak.

Tematikák középiskolás diákoknak:

1. tematika középiskolás diákoknak_alternatívtanóra: közösségi média témában, kommunikáció, együttműködés, saját élményű vitagyakorlat fókusszal 2×45 percben.

2. tematika középiskolás diákoknak_alternatívtanóra: csapatépítés, kommunikáció, együttműködés, saját élményű készségfejlesztő fókusszal 2×45 percben.

A tematikákat válogatta és kidolgozta: Korenyák Zsófia és Lencse-Csík Orsolya.

SZÁRNY – Játék a populizmusról és társadalmi változásról

A Szárny játékot és a hozzá tartozó kiadványt azért hoztuk létre, hogy könnyen érthető módon tudjunk beszélgetni fiatalokkal olyan témákról, mint a populizmus, az aktív állampolgárság és az érdekvédelem. A játék online játszható számítógépről, 30-40 percet vesz igénybe és 14 éves kortól ajánljuk. A történet interaktív képregény formájában bontakozik ki, melyek rövid minijátékok színesítenek.

A történetben a Tusor bolygón élő Maori útját követhetjük végig, aki mélységesen felháborodik, mikor kedvenc parkja helyén természetromboló bányát építenek. Fiatalként kilátástalannak látja a jövőjét, így csapatot szervez maga köré, akik elszántan küzdenek egy egyenlő és fenntartható társadalomért. Maori kitartásával sikereket ér el, ám vajon elég ügyes ahhoz, hogy ilyen fiatalon jó alkut kössön a döntéshozókkal? A játékosok a karakter bőrébe bújva járhatják végig az igazságtalanság felismerésétől a cselekvésig vezető utat.

Letölthető háttéranyag (Hatteranyag-es-oratervek) mutatja be a játék alapjául szolgáló populizmuskutatást és a kidolgozott óratervek adnak ötletet ahhoz, hogy miként használható fel osztálytermi környezetben a játék. Az óraterveket olyan pedagógusoknak, fiatalokkal foglalkozó szakembereknek ajánljuk, akik a játék végigjátszása után 14-20 éves fiatalokkal szeretnék feldolgozni a játékban felmerülő témákat, mint a populista politikai rendszer, az érdekérvényesítés, az álhírek és propaganda média, a mozgalomépítés vagy a környezettudatosság. Olyanoknak is hasznára lehet a kiadvány, akik egyénileg játszottak, ám kíváncsiak a játék hátteréül szolgáló kutatásra és társadalmi kérdésekre. Ha elakadtál a játékban, akkor a kiadványban kaphatsz egy kis segítséget!

Az alábbi linken érhető el maga a játék és a letölthető tanári segédanyag is.

A tematikákkal, egyéb anyagokkal kapcsolatban keres minket bizalommal: hellodia@i-dia.org.

Támogasd munkánkat, hogy a jövőben is hasznos, szakmai anyagokat készíthessünk diákoknak és pedagógusoknak egyaránt. Adományozz és lepd meg magad egy-egy szakmai kiadvánnyal, vagy válj rendszeres támogatónkká!

Kiemelt kép: Csoszó Gabriella http://csoszogabriella.hu/