Keresés
Close this search box.

A szexuális nevelés kizárólag a család feladata? – VoxPop mentőöv

Ha kell, századjára is elmondjuk: hiszünk az emberek és a gondolatok sokszínűségében. Letölthető mentőövcsomag a cikk végén. Korenyák Szofi írása.

 

 

Nagy port kavart az úgynevezett pedofiltörvény elfogadása, mely tovább fokozta a vélemények megosztottságát a különböző nézetet képviselők között. Láthattunk bőven példákat arra, hogy a média hogyan torzította el, vagy éppen mosta össze a pedofilokat célzó és gyermekek jogait védő törvénytervezetet az LMBTQ+ közösségek jogtiprásával.

Szervezeti szinten is fontosnak tartottunk ez ellen felszólalni, és azt hangsúlyozni: hiszünk az emberek és a gondolatok sokszínűségében. 

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

DIA 🙌🏼 18489554-1-41 (@dia_org) által megosztott bejegyzés


Elfogadhatatlannak gondoljuk a szexuális orientáción alapuló megbélyegzést és kirekesztést, ugyanakkor egymás megértéséhez szükség van párbeszédre és a másik oldal érveinek meghallgatására is.

 

Mi magunk is sokat gondolkodtunk azon, hogyan tudnánk megközelíteni ezt a témát olyan módon, hogy konstruktív beszélgetés alakuljon ki, és ne ugyanazokat az érveket ismételgessük. A következő vitatémát (tételmondatot) javasoljuk osztályok, közösségek, baráti társaságok számára. Azt reméljük, hogy a tételmondat és a hozzá kapcsolódó hiteles információkártyák (mentőövek) segítségével olyan vita alakulhat ki, amely során egymás nézőpontját megismerve, azt tiszteletben tartva tanulhatunk a másiktól.

 

A szexuális nevelés kizárólag a család feladata kellene legyen. 

 

Milyen előnyei lehetnek annak, ha a családban és milyenek, ha az iskolában történik a szexuális nevelés? Egyáltalán ki mit ért ez alatt? Kinek milyen tapasztalata és milyen ismerete van a témában? Melyek azok az értékek, amelyek fontosak lehetnek a vita során? Milyen jogi keretei vannak ennek? Vannak-e kockázatai annak, ha a családban, vagy az iskolában történik a szexuális nevelés? Milyen témakörök kapcsolódhatnak még ide?

 

A VoxPop vitajáték ezeknek a kérdéseknek az átbeszélésében, megvitatásában nyújt segítséget. Miközben mindvégig egy hajóban evezünk.

 

 

Mi is az a VoxPop?

A VoxPop egy olyan társasjáték és eszköz, aminek segítségével a formális vitázásban kevésbé jártas társaság is képes egy témát alaposan és élvezetesen megvitatni úgy, hogy mindenki azonos megszólalási lehetőséget kap a beszélgetésben. Egy fejlesztő eszköz, ami segít új tudást szerezni és nem utolsó sorban: közelebb kerülni egymáshoz. A játék során a résztvevők a tételmondat mellett vagy ellen fogalmaznak meg érveket. Ám néha a legjobbakkal is megesik, hogy kifogynak az érvekből vagy egyszerűen egy kis inspirációra, információra van szükségük. Ilyenkor tudnak a játékosok mentőöv kártyát húzni.

A mentőöv ki tud húzni a szorult helyzetből és segítséget nyújt abban, hogy hiteles és releváns tényeket ismerjünk meg a tételmondatról. Egy tételmondathoz tartozik 6-8 kártyára nyomtatott mentőöv. Minden mentőövön egy információ, statisztika, törvény, idézet szerepel.

A tételmondathoz kapcsolódó mentőöveket – amelyek tények, adatok –  bátran nyomtasd ki otthon. Kattints IDE a mentőövek letöltéséhez!

 

 

Ha saját mentőöveket készítenél, korábbi cikkünkben minden szükséges segítséget megtalálsz hozzá!

 

Nézd meg összes korábbi mentőöv-csomagunkat! 

 

A VoxPop megújult! Nézd meg, hogy az új külsőn túl miben lett más a vitajáték.

 

Értékes vitázást kívánunk!