Keresés
Close this search box.

A kockás ing már politika? – NYÍLT VITAESEMÉNY beszámoló

megtartottuk a tavaszi nyílt vitaeseményünket

Március 29-én délután két órás nyílt vitaeseményt tartottunk az oktatás aktualitásairól, legégetőbb problémáiról. Nem mehettünk el természetesen a sztrájk és a tüntetések témája mentén sem.

Legközelebb ősszel tartunk nyílt vitaeseményt, addig is vitamesterképzésen és játékesten találkozhattok velünk!

Az eseményre ellátogatott nyugdíjas tanár, középiskolás diák, egyetemista, de olyanok is, akiknek szívügye az oktatás, vagy éppen szülőként tartják fontosnak, hogy milyen oktatási rendszerben nőnek fel a gyerekeik.

A vita workshopot egy gyors ismerkedéssel kezdtük, majd egymásra és a vitára hangolódtunk a vita alapértékeinkek megismerésével és egy Vörös tenger játékkal, amiben ezúttal páronként vehettek részt  a játékosok, így adva az ismert játéknak egy kis csavart. A vitára is megkezdtük a ráhangolást, amikor az érzelem maci kártyák közül kellett egyet választania a résztvevőknek annak alapján, hogy milyen érzéseket vált ki belőlük az iskola szó. Ezt követően egy kétsarkos vitával folytattuk, ahol a vitázóknak arról kellett dönteniük, hogy egyetértenek e azzal az állítással, miszerint „A diák tehet arról, ha rosszak az érdemjegyei.

A vitaesemény központi eleme a VoxPop vitajáték volt, melynek tételmondata: „A sztrájkoló tanárok több érdeksérelmet okoznak a diákoknak, mint az államnak.” A témára való ráhangolást egy gondolattréképpel indítottuk, hogy mindenki elmondhassa szabadon a  véleményét, valamint kipörögjenek a téma legfontosabb jellemzői. A VoxPop vitajáték kihívás elé állította olykor a résztvevőket, hiszen többször is abba a helyzetbe kerültek, amikor a véleményükkel ellentétes állítást kellett megfogalmazniuk. A vita során az érvek érintették a szociális készségfejlesztést, a hátránykompenzálást, a politikai tudatosságot, a közösségépítést, de az iskola szociális védőháló funkcióját is.

A vitát még bőven lehetett volna folytatni, amit informálisabb keretek között az eseményt követően meg is tettünk.

Legközelebb ősszel találkozunk, de addig sem hagyunk senkit vita nélkül!

Legyetek ti is VoxPop vitamesterek és vegyetek részt a 6 órás képzésünkön április 14-én 14.00.20.00 között a Kockacsokiban (Budapest 1071 Dózsa György út 32.). Facebook esemény és további részletek ezen a linken.

Gyertek és segítsetek kiszűrni minél több érvelési hibát a Játékestünkön május 23-án kedden 17.00-20.00 között az Ignácban (Budapest 1084 Német utca 23.). Facebook esemény és további információk hamarosan!