Keresés
Close this search box.

5 vitatéma karácsonykor

VoxPopot karácsonyra!

Idén karácsonykor reméljük, hogy minél több VoxPop vitajáték kerül a fa alá, amivel egy jó ügyet segítesz! Hiszen ha most 15.000 forinttal támogatod a munkánkat, aminek segítségével 2022-ben fiatalokat tanítunk érvelni és együttműködni, akkor ezért cserébe  magajándékozunk egy VoxPop vitajátékkal. Ennek az oldalnak az aljára görgetve tudod megrendelni a játékot a kívánt nyelven.

 

Ezen felül a megrendelt vitajátékodhoz most egy pakli beszélgetőkártyát is adunk ajándékba, hogy biztos könnyedén induljon a diskurzus. Hozd össze a közösségedet az új évben a VoxPoppal, legyen szó munkahelyről, családról vagy iskoláról!

A karácsonyt mindenki egy kicsit másképp ünnepli, és mást tart benne fontosnak, de csak úgy van értelme, ha együtt csináljuk.  Számos olyan téma merül fel – a fogyasztó társadalomtól kezdve, a láthatatlan munkán át, egészen a fenntarthatóságig – amelyekről érdemes beszélgetni, hiszen egymás véleményének megismeréséből mindenki csak épülhet.

Hogyan beszéljünk az alábbi témákról?

  • A VoxPop játék keretei között: Ha megrendeled a társast, további 6 karácsonyi témát küldünk az online kiadványunkban, amit a játékszabályok szerint vitathattok meg.
  • Véleményvonal: Ha nem a vitatársast hívjuk segítségül, akkor elképzelhetünk egy vonalat a szoba egyik sarkától a másikig. Az egyik sarok a teljesen egyetértek oldalt jelzi, míg a másik oldal azt, hogy a résztvevő kicsit sem ért egyet a mondattal. A téma felolvasása után mindenki helyezkedjen el a vonal valamelyik pontján a véleményének megfelelően. Ezt akár asztalnál is játszhatjuk, ahol nem saját magunk mozgunk a térben, hanem egy bábut mozgatunk az asztalon egy vonal mentén. Ha mindenki beállt, beszéljük meg, hogy ki miért ott helyezkedett el.
  • Menjünk egy kört: Ha még ennyire sem akarjuk bonyolítani a formát, akkor dobjuk be a beszélgetésbe a témát, és menjünk egy kört, ahol mindenki legalább egyszer megszólal.

 

Ünnepi témák

A könnyedebb, személyesebb témáktól kezdve a listán haladva egészen komoly munkaerőpiaci és nemi egyenlőtlenséget érintő izgalmas beszélgetésekbe is bonyolódhatunk.

 

1. Az ünnepeken kívüli időszakban is kellene bejglit (vagy szaloncukrot) készíteni.

 

Ha szeretjük, akkor miért nem esszük mindig? Elveszti a varázsát vagy éppen velünk marad a karácsony egész évben?

 

2. Ajándékok nélkül a karácsony elvesztené a lényegét.

 

Együtt töltött idő? Hagyomány? Várakozás? Figyelmesség? Pihenés?

Jó alkalom, hogy megvitassátok családdal vagy barátokkal, hogy kinek mit is jelent pontosan a karácsony. Még ha ugyanazokat a szokásokat is tartjuk, lehet, hogy teljesen mást szeretünk benne, más értékek fontosak számunkra.

 

3. Az anyákra aránytalanul nagy terhet ró az ünnepi készülődés.

 

Kinek milyen nehézséggel kell szembesülnie ebben az adventi időszakban, amikor elvileg lelkiekben ráhangolódunk és várakozunk? Mindez ez aránytalanul nagy feladat és rohanás vagy megéri az erőfeszítés?  Tapasztalataitok szerint több munka hárul ilyenkor a nőkre (pl. ajándékozás, díszítés, főzés, család békítése)?

Ha egyetértetek az alapállítást illetően, akkor beszéljetek róla, hogyan lehetne jobb munkamegosztást kialakítani, vagy miként változhatna a helyzet.  

 

4. Törvénybe kéne foglalni, hogy a két ünnep között senkinek se kelljen dolgoznia, akinek nem létfontosságú munkája van (pl. tűzoltó, bolti eladó).

 

Az ismeretségi körben sajnálkozó pillantásokat kapnak azok, akik a két ünnep közötti időszakot nem alvással, olvasgatással, az új ajándékok próbálgatásával töltik, hanem dolgoznak, tanulnak, vizsgáznak. Persze működtetni kell a gazdaságot, de tényleg nem tudna leállni az ország egy hétre? Vagy túlzás lenne mindezt központilag szabályozni?

 

5. Lehetetlen összeegyeztetni a mai világban a környezetvédelmet és az ünnepeket.

 

Egy karácsonyi filmben szereplő marketingestől hallottam nem rég, hogy „semmi sem adja el magát úgy, mint a karácsony”. És valóban lehet benne valami, hiszen novemberben már csak fenyőfás csomagolású mascarpone sajtot találtam csak a boltok polcain, pedig nem különösebben ünnepi hozzávaló a szememben a krémsajt. Karácsonyra megvesszük az ünnepi kiadású termékeket, a sok ajándékot magunknak és másoknak, csomagolópapírt, a világ másik feléről rendelünk, fákat vágunk ki és utazunk. Ki lehet ebből törni vagy túl erős a fogyasztási kényszer?    

 

Kellemes ünnepeket és jó beszélgetéseket kíván a DIA csapata!