Keresés
Close this search box.

Felkészítő alapok a Karl Popper versenyvitához

Az Egy hajóban evezünk közösségi vitaklub programunk tagjaival immár hagyomány, hogy évente egyszer több napot együtt töltünk a nyári vitatáborunkban. A tábor egy olyan közösségi esemény, amikor a különböző vitaklubokból érkező tagok megismerhetik egymást, találkozhatnak régi ismerősökkel és egyenrangú partnerként vitáznak, játszanak egymással négy-öt napon keresztül. A hosszabb idő más típusú kapcsolódásokat is lehetővé tesz, mint az évközbeni vitaklubok vagy akár a vitanap. Ilyenkor van tér és idő ad a szakmai-módszertani mélyülésre, de közös szabadidős tevékenységekre, sportolásra, kirándulásra, beszélgetésekre is. Idén a vitaklubokból összesen tíz helyszínről érkeztek résztvevők, egy-egy napra pedig három szakértő és két önkéntes is csatlakozott hozzánk, így közel 60-an vettünk részt a különböző programokban.

Tavalyi táborunkban sok résztvevő fiatal jelezte vissza, hogy az egyik legizgalmasabb szakmai programnak a Karl Popper versenyvitát tartotta. Ezért sem volt kérdés, hogy az idén is nyitunk egy ilyen blokkot. A mostani táborunk szakmai-tartalmi elemeinek egy részét már eleve korosztályok szerint differenciáltan képzeltük el, így a Karl Popper blokkba való jelentkezéshez a minimum 14 éves korhatárt javasoltuk a fiataloknak. A jelentkezés lezárulta után, a táborban 13 fő 14-23 év közötti lelkes résztvevővel indultunk neki a versenyvita útjának. Nem titkolt célunk volt, hogy az út vége egy élesben megrendezett vita lesz, pontozó bírókkal, a teljes tábori közönség előtt.

Első szakmai kihívás egyike volt, hogy a fiatalok közül többen már versenyeztek is a hivatalos Karl Popper formátumban, de voltak akik itt és most találkoztak vele először. Így az előző táborunkhoz képest nem teljesen az alapoktól kezdtünk, hanem több olyan gyakorlatorientált feladatot választottunk ki, amikben a fókuszban lévő készségek jól alkalmazhatóak a Karl Popper vitán való szereplésben is. Ezen gyakorlatok nem mindegyike a versenyvitát gyakoroltatja, hanem több is épít a vitakészségek összességének gyakorlására (nyilvános megszólalás és szónoklat, improvizáció, kreativitás).

A kedd délelőtti I. blokkunkon is, mint minden alkalommal, egy rövid energizerrel kezdtünk. Ezt követően a vitára, érvelésre és szónoklásra való hangolódásként az Állatok királya című gyakorlatot választottuk (Alternatív leckék 141. oldal). Ennél a feladatnál az eredeti 35 perces időtartamhoz képest sokat módosítottunk, mert a játék minimum 60 percet igényel. Ebben a játékos formában nagyon jól tanítható és tanulható az érvelés mellett a cáfolás eggyel nehezebb művelése is. Fontos szempont – és játékvezetőként kiemelten érdemes erre mindig felhívni a játékosok figyelmét – hogy a játékosok, a cáfolatot mindig a valóban elhangzott érvre építsék, ne pedig saját kútfőből hozzanak ellenérvet, mert az nem egyezik meg a cáfolattal.

Szünet után a Gondolkodó kalap vitájával mentünk tovább (Gondolkodjunk 3D-ben! 74. oldal), ahol a fiataloknak csoportokban önálló megoldási tervet kellett hozniuk egy problémára. Az eredeti 35 perc helyett, itt is 60 percet hagytunk a feladatra. Olyan témát kerestünk, amihez könnyen lehet kapcsolódni, így bármiféle szűkítés nélkül “a diákok túlterheltek” rövid problémafelvetést adtuk meg. A gyakorlat során, minden új körben a csapatoknak és köztük 1-1 szónoknak mindig új és jól meghatározott szempontba kell helyezkedni, mind a saját megoldási tervüket előadva, mind pedig a többiekére reflektálva. Azért tartjuk ezt formátumot a Karl Popper vitázáshoz is jó alapnak, mert erősen fókuszál a saját kidolgozott megoldásra, de mindeközben figyelni, jegyzetelni kell a másik csapatok előadásait is, hogy pontosan tudjanak majd rájuk reagálni. Ez egy nagyon jó bevezető a versenyvitába, ahol a saját álláspont bemutatása mellett, az ellenfél érveit is állandó figyelemmel és megértéssel kell kísérni.

A szerdai napon tartott II. blokkra Mikó Gábor, mint meghívott szakértő (a vitakultúra-fejlesztés módszertanának egyik meghonosítója, vita tréner, drámapedagógus, szupervízor, gestalt terapeuta) érkezett a Karl Popper csapathoz. Nagyon klassz új lendületet hozott be. Az ő interaktív előadásának fókuszában a retorikai készségek ismertetése állt. Az alkalom első felében egy szerepjátékon keresztül a kérdezés technikájáról és a beszélgetés menetének irányításáról tanulhattak a résztvevők.  A következőkben egy filmből vett szónoklatot, egy erős érvelést hallgattak meg és elemeztek a fiatalok. Ezt a felkészítő napot szántuk a Karl Popper felszólalásihoz tartozó készségek megalapozására.

Csütörtök délelőtt az energizer után, még egy rövidebb ráhangolódásként visszatértünk az improvizatív szónoklás és kérdezés gyakorlásához a Királyfi vizsgája című feladattal (Dilemma, disputa, demokrácia 58.oldal). A fennmaradó időt pedig a formális vitázásnak szenteltük. Átbeszéltük a Karl Popper vita menetét és összehasonlítottuk a Gyakorló vita formátumával, amit most a felkészüléshez használtunk (Dilemma, disputa, demokrácia 172. oldal). A tételmondat így hangzott:

“A mesterséges intelligencia veszélyes az emberiségre”.

Ebben a témakörben merültek el és kutattak a résztvevők több csapatban dolgozva. Minden csapat kidolgozott érveket (és jó esetben érvrendszereket) a tételmondat mellett és ellen is. Ezután összesen 3-3 fő delegált került ki a csapatokból, akik részt vettek a nyilvános vitán. A hallgatóságnak is megadtuk a feladatban leírt megfigyelői szempontrendszert és a vita lezajlása, a győztes csapat megszavazása után, 30 perces reflexiós körben beszéltük meg a történteket, meghallgatva a versenyzők megéléseit, majd pozitív és fejlesztendő visszajelzéseket is adtunk egymásnak.

A III. blokk lezárásaként pedig megalakult a 2 háromfős csapat a másnapi, az egész tábor előtt zajló Karl Popper vitához. A Gyakorló vita tapasztalatai mentén, ugyanezt a tételmondatot vitték tovább. Gyakorlatvezetőként, a konzekvenciánk a három nap után az volt, hogy a feladatleírásokkal ellentétben sokkal több időt kell hagynunk a gyakorlatokra ahhoz, hogy a fiatalok tényleg el tudjanak mélyülni a témák kidolgozásában és a gondolkodásban. Emiatt több eltervezett feladatot is kihagytunk. Ami még számunkra is egy meglepő és megerősítő visszajelzés volt, hogy a másnapi Karl Popperen versenyző csapatoknak nem okozott gondot a saját tábori szabadidejükben való felkészülés. Úgy láttuk ezt, mint a lelkesedés indukálta önállóság és a csapatmunka készségeinek elsajátítását!